Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

22. 07. 2024. 13:47   >>  16:11

Životinje: Zaplenjeno više hiljada retkih ptičjih jaja u vrednosti od 500.000 dolara u Australiji

Zaplenjeno je više od 3.400 ispražnjenih ili izdubljenih jaja, što znači da su imala samo ukrasnu vrednost.

Kolekcija od 3.404 jaja zaplenjena je u Australiji posle evropske akcije organizovane povodom ilegalne trgovine pticama.

Islednici su otkrili ulov, za koji se veruje da vredi 400.000 do 500.000 dolara (365.000 - 457.000 evra), na imanju u Grantonu, u Tasmaniji 9. jula.

Jaja su bila ispražnjena, ili izdubljena, što znači da su imala samo ukrasnu vrednost.

Pod istragom je 62-godišnji muškarac, saopštili su zvaničnici.

Zločin u vezi sa životnom sredinom i divljim životinjama postao je deo jednog od najvećih i najprofitabilnijih kriminalnih sektora na svetu i nastavlja da raste gurajući mnoge vrste na ivicu izumiranja.

Očekuje se da će se osumnjičeni iz Australije biti izveden pred lice pravce kasnije, zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine i biodiverziteta iz 1999.

„On je navodno bio umešan u sakupljanje i uzimanje ptičjih jaja iz divljine i trgovinu kako ptičjih jaja iz Australije, tako i sa liste Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta d, sa ljudima u inostranstvu", saopštio je portparol saveznog Ministarstva za klimatske promene, energetiku i životnu sredinu.

Konvencija o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) je sporazum vlada sa ciljem da zaštiti ugrožene biljke i životinje od međunarodne trgovine.

Analiza zaplenjenih jaja je trenutno u toku kako bi se potvrdilo kojoj vrsti pripadaju, ali se veruje da su od retkih i ugroženih vrsta, suočenih sa visokim rizikom od izumiranja.

Islednici veruju da se među njima nalaze jaja tasmanijskog carića provirljivca, koji se živi samo na tasmanijskom ostrvu Bruni, lastavičastog papagaja i stidljivog albatrosa.

Sva jaja u ovoj kolekciji su bila izduvana ili izdubljena, što znači da su belance i žumance uklonjeni.

Evropske vlasti su 2023. pokrenule istragu u vezi sa ilegalnom uzimanjem, sakupljanjem, trgovinom, kupovinom i prodajom ptičjih jaja u Evropi i na međunarodnom nivou.

Izdato je više naloga za pretres u kojima je zaplenjeno više od 56.000 jaja.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


CITES procenjuje da međunarodna trgovina divljim životinjama vredi milijarde dolara, a obuhvata kako žive životinje, tako i proizvode dobijenih od njih.

Više od 40.000 vrsta je obuhvaćeno sporazumom, sa više od 180 zemalja potpisnica, među njima i Australijom.

Ekološkinja sa Tasmanije, doktorka Seli Brajant rekla je za ABC Njuz da se sakupljanje jaja „verovatno dešavalo više nego što neko može da shvati".

„Svesni smo ovakvih aktivnosti, ali one su veoma, veoma zastarele - moralno, etički, pravno su korumpirane", rekla je.

Ovakve velike kolekcije sastavljali su „vešti operateri" tokom „mnogo godina", dodala je.

Ometanje ugroženih i ptica selica kažnjava se zatvorom do sedam godina, novčanom kaznom od 138.600 dolara (skoro 127.000) ili oba.

Za izvoz australijskih autohtonih primeraka, podrazumevajući i jaja, i izvoz ili uvoz primeraka, kao i jaja, na CITES listi je maksimalna kazna od deset godina zatvora, novčana od 330.000 dolara (oko 301.000 evra) ili oba.

Posedovanje primeraka sa liste CITES-a, kao i jaja, kažnjivo je zatvorom od pet godina, novčanom kaznom od 330.000 dolara (oko 301.000 evra) ili oba.

Tanja Pliberšek, ministarka životne sredine i vode, rekla je: „Ilegalna trgovina i zločini protiv divljih životinja ubrzano postaju pretnja za mnoge naše vrste koje su već u opasnosti od izumiranja."

„Moramo suzbiti ovu užasnu trgovinu gde se naše životinje hvataju u australijskom grmlju i šalju u inostranstvo na prodaju."


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније