Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business ]

21. 02. 2021. 14:00 >> 14:00

SVJETSKE BERZE

Investitori oprezni nakon rasta cijena dionica

Na svjetskim berzama se ove sedmice trgovalo oprezno, jer se ulagači plaše da su, nakon dugotrajnog rasta cijena, dionice ušle u područje precijenjenosti i da bi jačanje inflacije uskoro moglo naštetiti tržištu kapitala.

Dow Jones na Wall Streetu je ojačao 0,1 odsto na 31.494 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 odsto na 3.906 poena, a Nasdaq indeks 1,6 odsto na 13.874 boda, prenosi Hina.

Indeksi su početkom sedmice dostigli nove rekorde, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, napretku u vakcinisanju protiv koronavirusa i nadi u novi paket podsticaja američkoj privredi vrijedan 1,9 biliona USD.

Pritom je došlo do promjene u predvodnicima na tržištu. Pod pritiskom su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet i Netflix, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu bio predvodnik rasta.

S druge strane, rasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

„Kada ekonomija raste, rastu i ti sektori, a kada slabi, slabe i oni. Privreda će ubuduće rasti, barem neko vrijeme”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

U drugoj polovini sedmice svi indeksi su pali.

"Nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti. Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Ekonomija će se oporaviti, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, no ta je priča već uglavnom ugrađena u cijene dionica", kazao je direktor u firmi Glenmede, Jason Pride.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je na 861 hiljadu, dok je sedmicu ranije iznosio 848 hiljade.

Nade u brzi oporavak najveće svjetske ekonomije splasnule su i zbog podatka da je u januaru broj započetih gradnji kuća pao šest odsto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije.

Dio analitičara upozorava da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed), da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

„Rast dugoročnih prinosa posljednjih dana pritiska tržišta dionica”, ocijenio je strateg u National Australia Bank, Rodrigo Catril.

Tako su u Njemačkoj prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli najviši nivo od juna.

Prinosi na britanske i američke desetogodišnje obveznice kreću se na najvišoj vrijednosti u posljednjih deset mjeseci, odnosno u godinu.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao 0,5 odsto na 6.624 boda, a pariski CAC 1,2 odsto na 5.773 poena. No, frankfurtski DAX je pao 0,4 odsto na 13.993 boda.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je skočio 1,7 odsto na 30.017 bodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније