Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J.

07. 01. 2024. 16:48 >> 16:50
Čitaj mi:

ISTA SIUACIJA SA EVROPSKIM BERZAMA

Pad cijena dionica na svjetskim tržištima

Na svjetskim berzama ove sedmice su cijene dionica znatno pale, nakon višesedmičnog rasta, jer su splasnule nade ulagača u agresivno smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones ove sedmice oslabio 0,6 odsto na 37.466 bodova, dok je S&P 500 pao 1,5 odsto na 4.697 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 odsto na 14.524 boda. Prvi pad tih indeksa nakon devet sedmica rasta posljedica je splašnjavanja euforije u vezi smanjivanja kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

U posljednjim mjesecima prošle godine cijene dionica su snažno porasle, jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini.

Premda procjene čelnika Feda s posljednje prošlogodišnje sjednice pokazuju da u ovoj godini očekuju smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se špekuliše da će ih Fed smanjiti u šest navrata, počevši od marta.

Ipak, zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke centralne banke, objavljen u srijedu, nije dao znake kada bi moglo slijediti smanjenje kamata.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom sedmice da postoji gotovo 80 odsto izgleda da će Fed već u martu početi da smanjuju kamate, ali nakon objave zapisnika Feda te šanse su smanjene na manje od 70 odsto.

Da bi se inflacija, a time i kamate mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo pokazao je i izvještaj o zapošljavanju u SAD-u. U decembru je u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvoreno 216 hiljada novih radnih mjesta, više nego mjesec prije i više nego što se očekivalo. Prosječna plata po satu porasla je 0,4 odsto na mjesečnom, a 4,1 odsto na godišnjem nivou.

Među najvećim su gubitnicama prošle sedmice bile su dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Nvidia, Alphabet i Amazon.com, koje su prošle godine predvodile po rastu cijena.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice pale. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,6 odsto na 7.689 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 odsto, na 16.594 boda, a pariski CAC 1,6 odsto, na 7.420 bodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније