Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

11. 09. 2024. 14:18 >> 17:11

SPECIJALNI TUŽILAC

Savjet ASK-a se sastao sa Novovićem

U cilju produbljivanja međuinstitucionalne saradnje i snaženja sistemskog odgovora na korupciju, na inicijativu Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), juče je u kabinetu glavnog specijalnog tužioca održan sastanak delegacije ASK i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Delegaciju ASK činili su predsjednik Savjeta Pavle Ćupić, zamjenik predsjednika Mladen Tomović i načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača Kristina Braletić, a sastanku je prisustvovao i šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca Milan Dakić.

"Naglašavajući da je Specijalno državno tužilaštvo ključna adresa na koju je Agencija upućena, s obzirom na činjenicu da je gotovo 50 odsto prijava koje ASK dostavlja nadležnim tužilaštvima zbog postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, upravo iz nadležnosti SDT-a, predstavnici ASK naglasili su važnost dodatnog unapređenja i jačanja saradnje u tom segmentu djelovanja", kaže se u saopštenju.

Ukazujući na nadležnosti Agencije, međunarodni i nacionalni pravni okvir, kao i preporuke međunarodnih subjekata, sagovornici su izrazili spremnost da se saradnja dvije institucije dodatno formalizuje zaključivanjem Sporazuma o saradnji, a dogovoreno je učešće predstavnika Agencije u radu specijalnih istražnih timova u predmetima koje ASK prosljeđuje SDT-u.

Pozdravljajući inicijativu Savjeta ASK da se organizuje sastanak, glavni specijalni tužilac izrazio je uvjerenje da će novi mehanizmi koji će biti uspostavljeni u saradnji dvije institucije doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije.

Sagovornici su naglasili da predstojeći izazovi zahtijevaju još intenzivniji angažman, kako bi borba protiv ove štetne društvene pojave bila još djelotvornija i postojanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније