Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

11. 09. 2024. 12:53 >> 13:00
Čitaj mi:

potvrđeno portalu

Vlada traži: Poslanici o ekonomskim zakonima 26. septembra

Vlada Crne Gore zatražila je za 26. septembar sjednicu parlamenta na kojoj će se ponovo odlučivati o setu ekonomskih zakona koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini. To je potvrđeno Portalu RTCG.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović vratio je Skupštini Crne Gore tri ekonomska zakona potrebne za primjenu programa vladajuće koalicije "Evropa sad 2", koje je nedavno usvojio parlament. Riječ je o zakonima o PDV-u i akcizama, kao i zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. 

Ako se ovi zakoni usvoje 26. septembra, stiču se uslovi da primjena počne 1. oktobra, a za PDV i akcize od 1. januara naredne godine. Važno je naglasiti da predsjednik države, nakon što ih Skupština ponovo usvoji, ima rok od tri dana da ih potpiše.

Milatović je tako nastavio da Skupštini, na ponovno odlučivanje, vraća zakone za koje smatra da mogu da štete Crnoj Gori, da nisu u skladu sa Ustavom i zakonima EU…

Skupština je nedavno usvojila set ekonomskih zakona koji su potrebni za početak primjene programa Evropa sad 2, kojim je predviđeno povećanje zarada svim zaposlenim u Crnoj Gori. Zakonskim rešenjima koje je izglasala vladajuća većina, predviđeno je, između ostalog, ukidanje dijela doprinosa za PIO na teret poslodavca i umanjenje na teret zaposlenih. Uvedena je i nova stopa PDV-a od 15 procenata koja će ujednačeno tretirati smještaj i hranu u ugostiteljskim objektima. Usvojenim zakonskim izmjenama predviđen je, takođe, proširen akcizni opseg i uvedena akciza na "mirna" vina .

Nakon što je Milatović saopštio odluku o vraćanju zakona premijer Milojko Spajić je rekao da predsednik države “pokušava da opstruira program Evropa sad 2”.
“Neću dozvoliti da Milatović opstruira Evropu sad 2. On ne želi da građani dobiju veće zarade. Neka on izađe sa boljim programom ako ga ima”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

Spajić je, takođe, kazao da je “Milatović ranije opstruirao dobiijanje IBAR-a, a sada to radi sa programom Evropa sad 2”.

"Možda predsjednik pokušava da vodi Vladu, ali očigledno mu to neće uspjeti. On nije potpisao ni zakone koji su bili potrebni za IBAR, međutim nije uspio da opstruira naš put ka EU. Ovoga puta pokušava da opstruira program Evropa sad 2, ja to neću dozvoliti….Zbog toga moraću da otkažem put u Njujork i da se bavim Evropom sad 2 dok se ne usvoji, jer osim puta u Brisel, ni na jedan put neću ići”, kazao je Spajić.

 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније