Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

11. 09. 2024. 14:43 >> 14:42
Čitaj mi:

Uprava za bezbjednost hrane

"Sir i mlijeko u Crnoj Gori nijesu zaraženi"

Trenutni serološki nalazi potvrđuju da kod 203 grla postoji sumnja na prisustvo bolesti Q groznice na farmama u Crnoj Gori (pozitivan serološki nalaz, odnosno prisustvo antitijela) dok je kod njih 9 PCR testom u mlijeku, drugim izlučevinama ili analizom tkiva utvrđeno da infekcija postoji, navode iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kažu da je od početka juna do sad testirano 785 grla na 8 farmi koje se bave proizvodnjom mlijeka "na kojima je iz ovog ili onog razloga registrovano 10 gazdinstava".

Kako navode, do sada je eutanazirano 59 grla sa pozitivnim PCR nalazom ili izraženim kliničkim simptomima u skladu sa gore pomenutom naredbom a definisano u članu 2 stav 4.

"Dok eutanaziju čeka još 7 grla i ona će biti sprovedena odmah po dobijanju informacije od opština Nikšić i Danilovgrad o obezbijeđenoj lokaciji za neškodljivo uklanjanje. Svjesni smo štete koju trpe proizvođači, ali i prerađivači mlijeka i zbog toga se trudimo da svoj posao uradimo što je moguće bolje, kao i da svaka odluka bude donešena u skladu sa zakonom uz puno poštovanje stručnih i naučnih saznanja iz ove oblasti", navode u saopštenju.

Govoreći o proizvodima od mlijeka odnosno konkretno sira tiče, kažu da ni na jednom gazdinstvu koje ima registrovan objekat za proizvodnju sira do sada nije zabilježen nijedan slučaj pojave Q groznice.

"Pored ovog, brojni naučni radovi urađeni na ovu temu kao i tvrdnje organizacija koje se bave bezbjednošću hrane dovode mogućnost zaraze ovim mikroorganizmom konzumacijom sira na zanemarljiv nivo tvrdnjom da sam tehnološki postupak proizvodnje sira uništava ove mikroorganizme. Ipak, ukoliko bismo zabilježili i jedan slučaj zaraze na bilo kom gazdinstvu sva dalja proizvodnja biće zabranjena do prestanka zaraze na tom gazdinstvu, a svi proizvodi, kao i mlijeko biće neškodljivo uklonjeni", piše u saopštenju.

Apeluju na proizvođače sira da se pridržavaju svih preporučenih procedura u skladu sa Priručnikom o higijenskim zahtjevima za proizvođače primarnih proizvoda na gazdinstvima koji je dostupan na našem sajtu.

"Kako ovu bolest nije moguće iskorjeniti sa teritorije Crne Gore već je neophodno sprovoditi mjere za kontrolu bolesti prije svega preventivne mjere na gazdinstvima sa životinjama koje treba da sprovode držaoci životinja, a koje uključuju biosigurnosne mjere na gazdinstvu (npr., održavanje dobre higijene na farmi, redovno čišćenje, pranje i dezinfekciju i dezinsekciju objekata, pravilno odlaganje stajnjaka…)", navode u saopštenju.

Javnost mole da ne reaguje "na laičke objave pojedinih medija i istupe pojedinaca u medijima, koji nemaju nikakvu stručnu i naučnu težinu"

"A protiv kojih ćemo zbog iznošenja netačnih tvrdnji preduzeti određene mjere u skladu sa zakonom", najavljuju iz Uprave.

Pored ovog, posle jučerašnjih tekstova u medijima o uginuću ovaca na jednom gazdinstvu u Nikšiću, iz laboratorije je, ističu, potvrđeno da su svi uzorci ovaca negativni na Q groznicu i da je uzrok uginuća vjerovatno posljedica nekih drugih infekcija.

"Pozivamo sve držaoce životinja da svaku promjenu zdravstvenog stanja prijave nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izaći na teren i izvršiti uzorkovanje i druge potrebne mjere, a sve troškove ovog nadzora snosiće uprava što znači da držaocima usluge uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja biti besplatne", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније