Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

10. 09. 2024. 13:22 >> 13:27

Varhelji

EU prepoznala napredak koji je Crna Gora ostvarila

Odlazeći evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je prekretnica u pregovorima sa Crnom Gorom bila međuvladina konferencija u junu ove godine. Na toj MVK Crna Gora je dobila pozitivan Izvještaj o privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

“Prekretnicu smo postigli u junu tokom međuvladine konferencije sa Crnom Gorom. EU je bila u mogućnosti da prepozna napredak koji je država ostvarila u vladavini prava ispunjavanjem privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. U isto vrijeme, EU je postavila mjerila za zatvaranje ovih osnovnih poglavlja za Crnu Goru”, rekao je Varhelji u Budimpešti na konferenciji “Budućnost Evrope i zemalja koje žele da se pridruže EU”.

Varhelji je kazao da, deset godina nakon posljednjeg pristupanja, pristupanja Hrvatske 2013. godine, “ovo je prvi put da su na dnevnom redu mjere za zatvaranje poglavlja o vladavini prava”, prenosi Pobjeda. 

“U skladu sa Revidiranom metodologijom za proširenje, koju smo usvojili još 2020. godine, a koja predstavlja set smjernica i procedura za obezbjeđivanje fer i transparentnog procesa pristupanja sa principom „Prvo fundamentalno“ , ova metodologija sada postavlja temelj za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom u narednim mjesecima”, rekao je Varhelji. 

On je kazao da je proširenje bilo i biće na vrhu političke agende, “jer evropski projekat neće biti potpun bez naših balkanskih prijatelja i prijatelja sa istoka”.

“Pristupanje EU jeste i biće proces zasnovan na zaslugama. Takođe je jasno da pristupanje EU zavisi od napretka svake zemlje; počevši od reformi u osnovnim poljima. To je princip koji je od najveće važnosti za naše države članice. Kandidati i potencijalni kandidati stoga moraju da pokažu svoju punu posvećenost sprovođenju reformi i njihovim putevima u EU”, naveo je Varhelji.

EU je, kako je rekao, spremna za proširenje i spremna da dočeka nove države članice u narednim godinama.

“Zemlje kandidati su dobili mnoga neophodna sredstva i podršku da postanu članice Evropske unije. Stoga sam uvjeren da će sledeća Komisija morati da bude Komisija za proširenje, koja će na kraju svog mandata utrti put za sledeći talas proširenja”, naveo je Varhelji.

On je ocijenio i da je, zbog geopolitičke i bezbjednosne situacije u Evropi, proširenje postalo neizbježno.

“Neizbježno jer nema mira, prosperiteta, bezbjednosti Evrope bez proširenja. Mislim da će našu raspravu u narednom mandatu u velikoj mjeri oblikovati tema proširenja i da zaključim – više nije pitanje da li ćemo imati proširenje, pitanje je kada ćemo imati proširenje. Mislim da što se to brže dešava, brže ćemo napraviti ovu geopolitičku investiciju da bismo ojačali i konsolidovali osnove našeg dugoročnog mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta širom našeg kontinenta”, zaključio je Varhelji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније