Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

15. 08. 2024. 07:01 >> 07:01
1
Čitaj mi:

“Simon vojaž”

Štrajkači traže prijem kod Spajića i Novovića

Štrajkački odbor beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž” zatražiće prijem kod glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako bi dobili odgovore koje su mu u krivičnoj prijavi protiv stečajne uprave zatražili još prije skoro godinu.

To je Portalu RTCG kazao predsjednik štrajkačkog odbora Nenad Radičević, koji je objasnio da radnici ne mogu da shvate da SDT ne uzima u rad ovaj predmet, kako tvrdi, očigledne korupcije.

“Šta imate očiglednije od toga da je devet najboljih autobusa prošle godine u ovo vrijeme stečajni upravnik Lado Šekularac prodao za samo 34 hiljade eura, a samo jedan vrijedi minimum 40 do 50 hiljada”, rekao je Radičević.

On je dodao da radnici imaju nezvanična saznanja koja upućuju na korupciju, ali da ne mogu govoriti bez dokaza.

“Zato tražimo da glavni specijalni državni tužilac uzme predmet u rad i da sve okolnosti ove prodaje. Možda je stečajna urpava to uradila tako da izgleda da je sve po zakonu, ali mi pitamo po ko zna koji put kako su stečajni upravnik i stečajni sudija došli do cijene od 34 hiljade eura za devet naših autobusa i sigurni smo da tu matematiku neće moći ni jedan vještak ili procjenitelj da izvede”, kaže predsjednik štrajkačkog odbora.

Radnici beranske autorpevozne firme u Beranama, “Simon vojaž” predali su početkom septembra krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Lada Šekularca zbog ove prodaje, ali su ih iz Osnovnog državnog tužilaštva uputili na Specijalno državno tužilaštvo. “Pošto skoro godinu nakon toga nemamo odgovor iz SDT, tražimo prijem kod glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Nećemo mu oduzimati mnogo vremena, samo da nam objasni ako mi nismo u pravu, zbog čega nismo. Ako ovo nije organizovano urađeno i ne predstavlja organizovani kriminal – tražimo da nam u oči kaže kako i zbog čega”, rekao je Radičević.

On je dodao da istovremeno traže prijem i kod predsjednika Vlade Milojka Spajića, da im objasni kako to da se četiri godine, od kada traje štrajk i od kada je zaključana kapija naprometnije autobuske stanice na sjeveru, niko ni iz Vlade ni iz Opštine Berane nije oglasio tim povodom, niti progovorio jednu jedinu riječ.

“Da se ovo dešava negdje u Podgorici ili Zeti, u nekom od primorskih gradova, sigurno smo da bi se hitno rješavalo”, smatra Radičević.Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države započela je odavno, a kulminirala je u maju 2020., kada su radnici stupili u generalni štrajk. Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Iz Direkcije za drumski saobraćaj tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) tada je rečeno da su sve činili u proteklom periodu, odnosno da se „intezivno radilo na rješavanju problema funkcionisanja autobuske stanice Berane“. Kako je radjeno i danas se poslije toliko vremena može vidjeti po gužvama na ulicama.

Dok se sve to dešava, građani koji koriste usluge javnog prevoza ne mogu doći do osnovnih informacija o polascima autobusa, da li ima ili nema karata, jer autoprevoznici nemaju gdje projaviti ni polaske, niti broj slobodnih mjesta u autobusima.

Da je na ulici pored zaključane autobuske stanice haotično saobraćajno stanje, dok se putnici kupe i ostavljaju po ulicama, moglo se vidjeti i juče. Tako protiče još jedna ljetnja sezona, kada kroz Berana, iz jednog ili drugog pravca, ima na destine autobusa i polazaka.

"Ne možemo da shvatimo da za četiri godine niko nije bio u stanju da natjera stečajnu upravu da u opštem interesu otključa autobusku stanicu. I onako je sva zarasla u korov, kao livada. Po čemu bi to bili na gubitku da otvore kapije i puste autobuse da samo ulaze unutar kruga autobuske i da narod ne čega na ulici“, kaže predsjednik štarkačkog odbora.

On podsjeća da je međuvremenu je lukseburgški državljanin Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv svog partnera u Crnoj Gori Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, za zloupotrebu službenog položaja i navodnog falsifikovanja njegovog potpisa. 

“I ta krivična prijava je završila u Specijalnom državnom tužilaštvu, i pokrenut je izviđaj, ali ne znamo ni sa tim šta je bilo. Kao da neko štiti Adrovića”, kaže Radičević.

Adrović je u međuvremenu otuđio mašine iz fabrike peškira u svom selu Bor kod Petnjice, koja je ušla u stečajnu masu, jer je utvrđeno da je izgrađena novcem “Simon vojaža”, da bi kasnije tvrdio kako su vraćene kada se oko toga podigla galama i zaprijetila krivična prijava i njemu i stečajnom upravniku jer nije zaštitio stečajnu masu.

Stečajni upravnik kompanije “Simon vojaž”, Lado Šekularac, odavno ne odgovara na pitanja koja mu Portal RTCG odavno postavlja, zapravo prestao je da odgovara od kada je prodao autobuse i kada je upitan nešto u vezi sa tim.

Izvjesno je da je, osim radnika “Simon vojaža” i građana, zbog zaključane autobuske stanice na gubitku država Crna Gora, jer se ne oporezuju prodate karte. U sezoni, koja od početka juna traje sve do kraja septembra, kroz ovaj grad prođe makar četrdeset autobusa samo u toku dana, dok za noćne prolaske nema evidencije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније