Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

P.R.

11. 09. 2024. 13:10 >> 13:30
Čitaj mi:

TRAGEDIJA NA MAGANIKU

Godišnjica najveće avionske nesreće u Crnoj Gori

Danas se navršava 51 godina od najveće avionske nesreće u Crnoj Gori, kada je JAT-ova Karaleva "SE-210", na letu Skoplje - Titograd, udarila u planinski vrh Maganika - Babin zub.

Tog kobnog utorka, 11. septembra 1973. godine, JAT-o avion, registracionih oznaka "YU-AHD", saobraćao je na redovnoj liniji Beograd - Sarajevo, preko Skoplja i Titograda.

Pored šest članova posade, u njemu je bilo 35 putnika iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz tadašnje Makedonije. Za komandama je bio jedan od najboljih jugoslovenskih pilota toga vremena, major Živojin Malgić.

Kontrola leta izgubila je kontakt sa avionom u 9 sati i 31 minut u trenutku ka su svi putnici i članovi posade stradali u stravičnoj eksploziji. Brzinom od 400 kilometara na sat, Karavela se zakucala u vrh planine. Mjesto udara je vidljivo i danas.

Mještani okolnih sela prvi su došli na mjesto nesreće. Međutim, niko nije preživio stravičnu eksploziju. Identifikacija poginulih trajala je dvije sedmice.

Indentifikovano je samo 26 osoba. Njihove ostatke su preuzele porodice. S druge strane, neidentifikovani, njih 18, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na gradskom groblju Čepurci.

Nesreća na Maganiku je jedna od najvećih avionskih u bivšoj Jugoslaviji. Nikada sa sigurnošću nije utvrđen tačan uzrok, ali propusta je bilo više.

Tehnički problemi, neadekvatno sastavljena posada, loše funkcionisanje navigacionog uređaja, sve u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima. Na najvišoj koti Maganika nalazi se spomenobilježje koje čuva sjećanje na ovu tragediju.

TVCG je 2013. godine snimila dokumentarni film "Maganik 11 09", koji je sakupio svjedočanstva, dokaze, sve što se moglo naći o ovoj nesreći i koji je pored zvaničnih podataka bacio novo svjetlo na ovu tragediju.

Ostvarenje reditelja Saše Terzića nagrađeno je na Međunarodnom TV festivalu u Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније