Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj.

11. 09. 2024. 16:03 >> 16:08
1
Čitaj mi:

Ćulafić u Pljevljima

Projektima i saradnjom do održivog razvoja za buduće generacije

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, tokom radne posjete opštini Pljevlja kazao je da je cilj njegovog resora da kroz konkretne projekte i saradnju sa lokalnim zajednicama, osiguraju održivi razvoj koji će koristiti generacijama. Poručio je da će rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja donijeti benefirte cijeloj državi.

Ministar se tokom posjete sastao sa predsjednikom opštine Dariom Vranešom. Tema sastanka bila je unapređenje stanja životne sredine kroz realizaciju ključnih projekata.

Tom prilikom Ćulafić je naglasio važnost usklađene komunikacije između lokalnih i državnih vlasti, kao i pokretanja kapitalnih projekata. Posebno je istakao značaj pravovremene i uredne dokumentacije koju opštine treba da dostavljaju, kako bi procesi bili efikasni.

Predstavnici opštine su informisali ministra o zaštiti Gornjeg toka rijeke Ćehotine, kao i o napretku u vezi sa Skerlićevom Kotlarnicom, gdje je tender u završnoj fazi.

Vraneš je zahvalio ministru na posjeti.

“Nadam se dobroj saradnji. Pljevlja su decenijama crna ekološka tačka Evrope i bez pomoći Ministarstva nemoćni smo da taj epitet promijenimo”, poručio je Vraneš.

Tokom posjete, ministar Ćulafić je održao i sastanak sa predstavnicima Termoelektrane Pljevlja, na kojem je u fokusu bila ekološka rekonstrukcija ovog postrojenja.

Istakao je važnost ovog projekta, naglašavajući da su Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine otvoreni za saradnju i podršku u realizaciji.

“Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja nije samo ključna za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, već i za dugoročno očuvanje energetske stabilnosti Crne Gore. Ovaj projekat će donijeti značajne benefite ne samo lokalnoj zajednici, već i čitavoj državi”, kazao je ministar Ćulafić.

Pored Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao najvažnijeg projekta, razgovaralo se drugom velikom projektu vezanom za zaštitu životne sredine tj. o napretku projekta Toplifikacije Pljevalja izgradnja primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada.

Obilaskom postojeće deponije Maljevac sa već rekultivisanom kasetom 1, razgovaralo se oko statusa trenutne kasete 3 i razvoja nove kasete 4, kao i nove deponije Šumani.  Pomenuta je mogućnosti smanjenja deponovanja nus produkata pepela,šljake i naročito gipsa i korišcenja nus produkata kao sirovina u budućnosti.

“Deponija Maljevac zahtijeva kontinuiranu pažnju i odgovorno upravljanje. Naš prioritet je da se osiguraju najviši ekološki standardi, kako bi se dugoročno smanjio uticaj na životnu sredinu i poboljšao kvalitet života građana Pljevalja”, kazao je ministar Ćulafić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније