Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

10. 08. 2024. 10:36 >> 10:38
1
Čitaj mi:

Mugoša

"Da su ostvareni svi planirani rashodi budžet ne bi bio u suficitu već u deficitu"

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da od suvoparnog navođenja cifara mnogo je važnije ući u analitiku svake cifre kako bi se diskutovalo o kvalitetu, a ne kvantitetu javnih finansija.

“Tumačenje problematike deficita/suficita samo na nivou navođenja cifara nije svrsishodno jer to ima i te kako veze sa mnogim aspektima kao što je struktura realizovanih troškova, kvalitetno planiranje budžeta i sl. Možete npr. imati suficit ako ne realizujete kapitalni bužet u skladu sa planiranom dinamikom ili ako ste loše planirali iznos nekih rashodnih stavki i sl. Da su npr. ostvareni svi planirani rashodi u prvih sedam mjeseci, budžet ne bi bio u suficitu, već u deficitu…”, napisao je Mugoša na mreži X.

Osim toga, dodaje Mugoša, tumačenje navedenih kategorija na mjesečnom nivou, posebno kad se radi o ljetnjim mjesecima, ne daje zaokruženu sliku stabilnosti javnih finansija.

“Naravno, rast prihoda je itekako poželjan ali je veoma važno na koji način je ostvaren (da li razvojem privrede i širenjem poreske baze, rastom konkurentnosti i produktivnosti, smanjenjem sive ekonomije i nelikvodnosti manjih preduzeća ili zbog rasta potrošnje odnosno rasta cijena usljed inflacije, rasta kreditne aktivnosti i sl.)”, poručio je on.

Kod smanjenja rashoda je, naglašava Mugoša, veoma važno da li su posljedica optimizacije javne uprave, smanjenja iznosa za ugovore o djelu, reprezentaciju, službena putovanja ili slabije u odnosu na plan realizacije kapitalnog budžeta i sl.)

“Da zaključim, od suvoparnog navođenja cifara mnogo je važnije ući u analitiku svake cifre kako bi se diskutovalo o kvalitetu a ne kvantitetu javnih finansija… uz podsjećanje da je prema Fiskalnoj strategiji planirano tri milijarde zaduženja u naredne tri godine uz milijardu ove godine…”, istakao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније