Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

10. 08. 2024. 11:40 >> 11:44
Čitaj mi:

Sjevernokorejski vođa

Hiljade raseljenih zbog poplava će biti privremeno dovedeni u glavni grad

Sjeverna Koreja neće tražiti spoljnu pomoć za oporavak od poplava koje su razorile oblasti zemlje na granici sa Kinom, izjavio je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un i naredio zvaničnicima da dovedu hiljade ljudi raseljenih u poplavama u glavni grad da ih privremeno zbrinu.

Kim je rekao da će biti potrebno dva do tri mjeseca da se ponovo izgrade domovi i stabilizuju oblasti pogođene poplavama. Do tada njegova vlada planira da smjesti oko 15.400 ljudi, među kojima su majke, djeca, stariji i vojnici invalidi u objektima u Pjongjangu, javila je danas sjevernokorejska agencija KCNA.

Agencija je ukazala da je Kim to rekao tokom dvodnevne posjete gradu Uidžuu, završene juče, da razgovara sa ljudima pogođenim poplavama i o naporima za obnovu. Agencija je o Kimu govorila sa tipičnim pohvalama ukazujući da je posjetom pokazao "sveto vođstvo", i "toplu ljubav i posvećeno služenje narodu".

Prema izvještajima državnih medija, jake kiše krajem jula su uništile 4.100 kuća, veliku površinu poljoprivrednog zemljišta i brojne druge zgrade, puteve, željeznice u sjeverozapadnom gradu Sinuidžu, pored grada Uidžua.

Sjeverna Koreja nije dala broj poginulih ali prenijete su Kimove riječi u kojima krivi javne zvaničnike koji su zanemarii sprečavanje katastrofa što je izazvalo "nedopustivi broj nastradalih".

Tradicionalni saveznici Rusija i Kina kao i međunarodne organizacije za pomoć ponudile su da pošalju pomoć Sjevernoj Koreji, ali ona nije javno izrazila želju da primi tu pomoć.

"Izražavajući zahvalnost raznim stranim zemljama i međunarodnim organizacijama na njihovoj ponudi za humanitarnu pomoć, (Kim) je rekao da smatramo da je najbolje u svim sferama državnih poslova čvrsto povjerenje u narod i rješavanje problema oslanjajući se na sebe", prenijela je KCNA.

Kim je slično rekao i ranije ove nedjelje kada je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio pomoć, izrazivši zahvalost ali da je Sjeverna Koreja uspostavila sopstvene planove za obnovu i da će zatražiti pomoć Moskve ako kasnije bude potrebna.

Južna Koreja je takođe ponudila da pošalje pomoć ali je vrlo malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja to prihvatiti. Tenzije između dvije Koreje su na najvišem nivou zbog rastućih nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i toga što Južna Koreja širi vojne vježbe sa SAD i Japanom.

Sjeverna Koreja je takođe odbacija ponudu Južne Koreje za pomoć dok se borila sa epidemijom kovida-19.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније