Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

09. 08. 2024. 16:21 >> 17:55
Čitaj mi:

DANILO ŠARANOVIĆ

Ako se utvrde nepravilnosti, Ramaju će oduzeti državljanstvo

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je na vanrednoj pres konferenciji povodom hapšenja počasnog državljanina Crna Gore Nasera Ramaja, koji se tereti da je budžet države oštetio za preko dva miliona eura, da je tražio da se preduzmu sve radnje koje će utvrditi zakonitost postupka dobijanja crnogorskog državljanstva za Ramaja.

"U tom postupku dobićemo odgovor na pitanje je li bilo nekih nezakonitosti, i ako se ispostavi da je nešto nezakonito učinjeno tražiću da ovo lice bude otpušteno iz crnogorskog državljanstva", kazao je Šaranović.

Podsjetimo, protiv Ramaja je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je utajio porez i time oštetio državu za preko dva miliona eura.

On je juče stupio u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj.

Šaranović je anveo da je ovo lice za vrijeme prethodne Vlade dobilo tzv. počasno državljanstvo, saglasno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

"Konkretnije, ovo lice se 28. avgusta 2023. godine molbom obraća bivšem premijeru Dritanu Abazoviću, kojom traži da po skraćenom postupku, dobije tzv. počasno državljanstvo na predlog premijera. Dva dana kasnije, kabinet bivšeg premijera se obraća tadašnjem ministru finansija za mišljenje. To mišljenje se od strane ministra finansija dostavlja bivšem premijeru 12. septembra u kojem se kaže da ministarstvo finansija smatra opravdanim da Naser Ramaj dobije crnogorsko državljanstvo. S obzirom na to da se ovom licu danas stavlja na teret utaja poreza od najmanje 2 miliona eura, ono što je vrlo indikativno jeste na bazi čega je tadašnje Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, kada, kako sam obaviješten, u Ministarstvu finansija ne postoji nikakav trag, odnosno, bilo kakva dokumentacija koja svjedoči provjeri finansijskog poslovanja Nasera Ramaja u Crnoj Gori. Međutim, o više detalje o tome bi moglo dati Ministarstvo finansija", kazao je Šaranović.

Kaže i da se dva dana kasnije, 14. septembra  bivši premijer obraća bivšem ministru unutrašnjih poslova, sa predlogom da se Naseru Ramaju dodijeli crnogorsko državljanstvo u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, na bazi pozitivnog mišljenja tadašnjeg ministarstva finansija.

"Na kraju, 27. oktobra 2023. godine, dakle 4 dana prije formiranja ove Vlade, Ministarstvo unutrašnjih poslova donosi rješenje kojim Naser Ramaj stiče status crnogorskog državljanina, po skraćenom postupku, na predlog bivšeg premijera. Dakle, kako ne bi ostavili prostora za bilo kakva proizvoljna tumačenja u javnosti povodom dodjeljivanja statusa crnogorskog državljanina Naseru Ramaju, bila je potreba da pojasnimo javnosti kako i na koji način je sa formalnog aspekta sproveden ovaj postupak", kaže Šaranović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније