Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

09. 08. 2024. 10:45 >> 12:31
1
Čitaj mi:

sumnje navedene u izvještaju ministarstva

Zbog švercovanih diploma podnijeto 28 krivičnih prijava

Zbog sumnje u švercovane diplome tokom prošle godine podnijeto je 28 krivičnih prijava, dok je jedna krivična prijava podnijeta zbog sumnje u falsifikat rješenja o priznavanju koje donosi Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI). Od ukupnog broja podnijetih krivičnih prijava, 14 se odnosi na obrazovne isprave nivoa visokog obrazovanja, a 14 prijava za obrazovne isprave nivoa srednjeg obrazovanja.

To se navodi u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u 2023. godini.

Takođe, u toku 2023. godine donijeto je 28 rješenja o odbijanju zahtjeva za priznavanje inostranih diploma o stečenom osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, zbog sumnje u njihovu vjerodostojnost.

Preko 10.000 zahtjeva za nostrifikaciju diploma

Resoru na čijem je čelu Jakšić Stojanović podnijeto je tokom 2023. godine 10.665 zahtjeva za nostrifikaciju diploma, od čega 527 zahtjeva za stečeno osnovno obrazovanje, 4.987 za stečeno srednje obrazovanje i 5.151 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave o stečenom visokom obrazovanju, prenosi Gradski portal.

Kako se navodi u Izvještaju, iz prethodnog perioda prenijeto je neriješenih 4.657 zahtjeva za stečeno osnovno i srednje obrazovanje i 4.012 zahtjeva za stečeno visoko obrazovanje, pa je tokom prethodne godine ukupno u radu bilo 19.334 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava svih nivoa obrazovanja.

Od ukupnog broja zahtjeva, riješeno je 4.419, od čega 2.066 zahtjeva o stečenom osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i 2.353 zahtjeva o stečenom visokom obrazovanju.

Neriješen zahtjeva je bilo 6.246, od čega 3.448 zahtjeva o stečenom osnovnom i srednjem obrazovanju i 2.798 zahtjeva o stečenom visokom obrazovanju.

Isplaćeno 10,8 miliona za program stručnog osposobljavanja

U analizi finansiranja rada obrazovno-vaspitnih ustanova i investicija navodi se da su sve obaveze po osnovu isplate bruto zarada za vaspitno obrazovne ustanove, kao i sve obaveze iz Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete su izmirene, a isplata jubilarnih nagrada je, kako kažu, postala obaveza poslodavca, prenosi Gradski portal. 

U izvještaju se navodi da su isplaćene naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja za svih devet mjeseci u iznosu od 10.824.562,80 eura.

„Isplaćene su jubilarne nagrade zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 259.658 eura. Zahtjevi po osnovu otpremnina za odlazak u penziju i pomoći za slučaj smrti člana uže porodice, kao i zahtjevi za isplatu komisija za polaganje stručnih ispita, su u potpunosti realizovani“, piše u izvještaju.

Izvršene su, kako kažu, obaveze prema Sindikatu prosvjete u skladu sa Sporazumom koji se odnosi na finansiranje stambene zadruge „Solidarno“, prenosi Gradski portal. 

"Iz budžeta Ministarstva prosvjete isplaćeno je 450.000 eura, a iz Tekuće budžetske rezerve 250.000,00 eura. Zaključen je novi Sporazum sa Sindikatom prosvjete kojim je predviđeno izdvajanje od 700.000,00 eura godišnje iz budžeta Ministarstva za 2023, 2024. i 2025. godinu. Takođe, započet je projekat „Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje“ za čiju implementaciju je Ministarstvo u 2023. godini izdvojilo 300.000 eura. Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta obrazovanje u Crnoj Gori, kao i jačanje kapaciteta Ministarstva u dijelu planiranja, isporuke i upravljanja školskom infrastrukturom", navodi se.

Kroz projekat opremanja osnovnih škola u Crnoj Gori, kako piše u izvještaju, izvršena je nabavka kompjuterske i druge opreme u iznosu od preko šest miliona eura.

"Izmirene su obaveze prema studentima kroz lična davanja, stipendije za najbolje studente, studentski krediti, stipendije za RE učenike i studente, kao i stipendije za telentovane učenike za 10 mjeseci 2023. godine", piše u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније