Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

09. 08. 2024. 08:25 >> 08:26
2
Čitaj mi:

gutić

Ispod linije siromaštva oko 20 odsto građana, sve manje korisnika materijalnih davanja

Obračunato po međunarodnoj metodologiji možemo reći da u Crnoj Gori oko 20 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva, kazao je ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije u Vladi Crne Gore Damir Gutić. On navodi i da se broj korisnika materijalnih davanja smanjuje.

Ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije u Vladi Crne Gore Damir Gutić u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazao je da nema konkretne podatke o broju siromašnih u našoj zemlji.

"Postoje razne metodologije za utvrđivanje broja siromašnih ili kategorija broja siromašnih i možemo reći da u tom kontekstu imamo oko 20-ak odsto stanovništva koji žive ispod granice siromaštva. To je jedan od podataka koje koristi međunarodna metodologija i u tom kontekstu mođemo reći da taj procenat je u određenim granicama. Kada bismo isključili direktne mjere socijalne politike taj procenat bi porastao na 26 odsto a ako bi isključili još neke mjere socijalne, invalidne i penzine politike taj procenat bi skočio na čak 40 odsto", kazao je Gutić.

Ako tako sagledamo stvari, ministar kaže da se može reći da ministarstvo i vlada rade na tome da sa svojim mjerama smanje broj siromašnih i da bude što manje osoba koje su u riziku od siromaštva.

Naveći broj siromašnih, kako je naveo je na sjeveru zemlje.

On je napomenuo da postoji 18 grupa raznih davanja i da osim materijalnog obezbjeđenja porodice i dijelom dječijih dodataka ostale pomoći nijesu usmjerene striktno na siromašne slojeve stanovništava.

Istakao je i da se broj korisnika materijalnih davanja smanjuje.

"2013. godine imali smo 15.000 korisnika materijalnog davanja porodice dok na kraju 2023. imamo 5.669 porodica korisnika materilalnog davanja sa oko 19.000 korisnika. Taj broj je sada u maju oko 5.400. Možemo reći da se broj direktnih korisnika materijalnog davanja smanjuje ali se povećava broj korisnika koji koriste neki vid kategorijskih davanja kao što su dječji dodaci ili naknade za majke sa troje i više djece gdje to nije usmjereno isključivo na siromašne", kazao je Gutić u Jutarnjem programu TVCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније