Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

09. 08. 2024. 13:25 >> 13:27
Čitaj mi:

16 u crnoj gori

IJZ: U Budvi epidemija morbila, registrovano sedam oboljelih

U Crnoj Gori je od 28. marta, zаključnо sа 9. avgustom rеgistrоvаnо 16 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа. Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Budva juče je prijavila epidemiju morbila na teritoriji ove opštine, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"U Budvi je registrovano sedam oboljelih. Nakon što je utvrđeno da su pojedini slučajevi epidemiološki povezani (uspostavljena lokalna transmisija), ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije. Ovakav razvoj situacije nije iznenađujući s obzirom na nizak nivo vakcinacije protiv morbila u našoj zemlji, kao i na epidemije u susjednim državama. Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti", ističU iz IJZ-a.

Kako su kazali, vakcinacija je najbolja zaštita protiv morbila.

"Potpuna vakcinacija se postiže primanjem dvije doze vakcine, pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", navodi IJZ.

Iz Instituta za javno zdravlje još jednom apeluju na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", ističu iz IJZ-a.

Poručuju da će u narednom periodu razmotiti preporuke da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine jer se potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze.

“Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moguće je da će se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci”, navode u saopštenju.

Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile, naglašavaju da se ne preporučuje putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja.

Takođe, savjetuje se izbjegavanje okupljanja i boravka u kolektivima.

Prema dostupnim podacima, u Federaciji BIH ukupno je tokom 2024. godine registrovano 6.910 slučajeva, sa dva smrtna ishoda kod osoba adolescentne dobi (zaključno sa 04.08.2024).

U Republici Srpskoj je registrovano 296 slučajeva (zaključno sa 02.08.2024), u Srbiji 255 (zаključnо sа 31.07.2024), u Albaniji 40 (zaključno sa 01.08.2024.), u Hrvatskoj 21 (zaključno sa 01.08.2024) i u Sloveniji 16 slučajeva (zaključno sa 01.08.2024. godine).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније