Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

05. 08. 2024. 09:22 >> 09:24
Čitaj mi:

BORIS MUGOŠA

Priča da su plate rasle više od inflacije neutemeljena

Predsjednik poslaničkog kluba SD-a Boris Mugoša saopštio je da je priča da su plate rasle više od inflacije i da je poboljšan standard neutemeljena u realnosti iz više razloga.

"Baratati sa statističkim podatkom da su u prethodne 4 godine prosječne cijene porasle 30% suštinski vrijeđa veliki broj građana, kad je jasno da su cijene prehrambenih proizvoda koji se najviše koriste porasle 70, 80, 100% i u nekim slučajevima više nego duplo; cijene hemije su takođe značajno porasle; cijene raznih usluga (frizeri, električari, vodoinstalateri i dr.), hrane u restoranima, smještaja u hotelima, goriva i dr", kaže on.

Dodaje da je veoma važno da se objavljuje medijalna zarada (predstavlja iznos zarade u odnosu na koji je 50% zaposlenih imalo manju platu, dok je preostalih 50% zaposlenih imalo više) koja je realniji pokazatelj nego prosječna.

"Ovo iz razloga što pokazatelj prosječne zarade suštinski je krio i dalje krije činjenicu da u Crnoj Gori veliki broj građana prima skromne i male zarade a manji dio velike i ona je prilično veća od navedene medijalne zarade", istakao je Mugoša.

Kaže da je stava da su plate ranije morale biti veće.

"I na to sam ukazivao dok sam bio u vlasti, ali isto tako administrativna ekonomija nakon 2020., koja je vještački pumpala potrošnju a ništa nije uradila na razvoju ekonomije, značajno je doprinijela drastičnom rastu cijena i obezvrjeđivanju administrativnog povećanja zarada… A da ne pričam da smo došli u situaciju da su plate u prenatrpanom javnom sektoru značajno veće nego u privatnom, a privatni sektor dominantno “kreira” prihodnu stranu budžeta", kaže Mugoša.

Gomilanje javne administracije, rast ugovora o djelu, konsultantskih usluga i sl. odnosno kontinuirani rast javne potrošnje, kako pojašnjava, čini javne finansije nategnute do ozbiljnog nivoa, uz projektovanih preko 5 milijardi eura zaduženja od 2020. do 2027.

"I to zaduženja koja su iz godine u godinu sve skuplja… Jeste da dobar dio tog zaduženja ide na vraćanje dugova i kapitalne projekte, ali bi taj iznos mogao biti mnogo manji da se ne napumpava javna potrošnja, nego da se kroz njenu racionalizaciju iz tekućih prihoda servisira dio rashoda namijenjih za kapitalne projekte i ranije dugove. Da ne pričam o tome koliko je i da li je pokrenuto novih kapitalnih projekata u prethodne 4 godine, kakva je dinamika realizacije postojećih projekata, koliko je novih investitora došlo u CG i sl", istakao je Mugoša.

Zaključuje da se ekonomija mora voditi na sistemski i dugoročno održiv način, "(nije ni prije 2020.) a ne na dnevo-politički i populistički koji može nekome donijeti kratkoročne benefite ali dugoročno guši ionako slab i ranjiv crnogorski sistem javnih finansija…"

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније