Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J.

09. 08. 2024. 11:31 >> 11:33
2
Čitaj mi:

višestruki benefiti

Čarapić uputio inicijativu za uvođenje autobuske linije Podgorica - Aerodrom Podgorica

Poslanik Pokret Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić podnio je inicijativu za uvođenje redovne autobuske linije na relaciji Podgorica - Aerodrom Podgorica.

"U cilju unapređenja intermodalnog saobraćaja, lakšeg pristupa Aerodromu Podgorica, pospješivanja turističke ponude Podgorice i afirmisanja korišćenja javnog prevoza, predlažem uvođenje redovne autobuske linije na relaciji Podgorica - Aerodrom Podgorica. Analizom reda vožnje i linijskog prevoza došli smo da zaključka da bi povratna autobuska linija Podgorica-Aerodrom Podgorica trebala da prima putnike sa tri ključne lokacije u Podgorici i dovodi ih do istih sa Aerodroma", navodi se u inicijativi Čarapića.

On je predložio da tri ključne lokacije budu Velika pijaca, Gradski stadion i Moskovska ulica.

"Velika pijaca - Ovo je centralna lokacija koja je lako dostupna velikom broju građana, kao i turistima koji dolaze u grad. Ovo stajalište je jedno od glavnih čvorišta u gradu i koristi ga više linija, uključujući liniju broj 1 koja povezuje Masline i Zabjelo, linija broj 9 koja saobraća od Nikole Tesle do Janka Đonovića, linija broj 8 koja povezuje Stari Aerodrom sa Donjom Goricom, kao i linije 4 i 5 koje povezuju Konik sa Tološima i Donjom Goricom; Gradski stadion – Ovo je takođe ključna tačka koja pokriva veliki dio stanovništva Podgorice i omogućava lak pristup javnom prevozu jer do ovog stajališta vodi linija 1 koja povezuje Masline i Zabjelo, linija 6a koja saobraća između Zagoriča i Stare Zlatice, linije 4 i 5 koje povezuju Konik sa Tološima i Gornjom Goricom, kao i linija 7 koja povezuje Stari Aerodrom i Blok VI", kazao je Čarapić.

Istakao je da je stajalište u Moskovskoj ulici takođe čvorište koje povezuje nekoliko važnih linija poput linija 2-3 koje povezuju Donju Goricu i Željezničku stanicu, linije 6 koja saobraća između Željezničke stanice i Zlatice, linije 7 koja povezuje Stari Aerodrom i Blok VI,linije 8 koja povezuje Stari Aerodrom sa Donjom Goricom i linije 9 koja saobraća od Nikole Tesle do Janka Đonovića.

"Konačno odredište ove linije bio bi Aerodrom Podgorica, koji je od velikog značaja za putnike koji dolaze i odlaze iz Crne Gore. Polazak sa ove tri lokacije bi omogućio stanovnicima Podgorice da korišćenjem isključivo javnog prevoza i uz jedno presijedanje dođu do Aerodroma Podgorica i vrate se sa istog bez obzira na to u kom dijelu grada žive. Stanovnici ruralnih područja do kojih stižu autobuske linije bi po ovom modelu stizali do Aerodroma Podgorica i vraćali se sa istog uz najviše dva presijedanja", objasnio je Čarapić.

Inicijativu je uputio gradonačelnici Oliveri Injac, predsjedniku Opštine Zeta Mihailu Asanoviću, direktoru Aerodroma Crne Gore Roku Toliću, kao i ministarki saobraćaja Maji Vukićević.

Kako je naveo, analiza ukazuje da bi liniju trebalo urediti na sledeći način:

"Frekvencija polazaka: Predlažemo da autobusi polaze svakih 30 minuta, što bi omogućilo redovan i pouzdan prevoz za sve korisnike; Kapacitet autobusa: S obzirom na očekivani broj putnika, predlažemo korišćenje autobusa srednje veličine sa kapacitetom od 40-50 putnika; Radno vrijeme: Linija bi trebalo da bude u funkciji od 5:00 do 23:00, kako bi pokrila sve letove sa Aerodroma Podgorica u Golubovcima. Intermodalne veze: Autobuske stanice bi trebale biti integrisane sa postojećim mrežama gradskog prevoza, kako bi omogućile lak prelazak sa drugih linija na ovu novu rutu", istakao je Čarapić. 

Čarapić je kazao da bi uvođenje ove linije dalo višestruke benefite kako samim stanovnicima Podgorice, tako i
funkcionisanju saobraćaja u Podgorici. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније