Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

17. 09. 2024. 13:50 >> 13:50
Čitaj mi:

Kažangra Stanišić

Bez slobodnih medija društvo bi bilo ranjivo na rast autoritarnih i totalitarnih tendencija 

Bez slobodnih medija i kulture koja podstiče dijalog i različitost, naše društvo bi bilo ranjivo na rast autoritarnih i totalitarnih tendencija, istakla je državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Dragana Kažanegra Stanišić, poručujući da su sloboda i demokratija vrijednosti za koje se moramo svakodnevno boriti.

Ona je, na otvaranju Međunarodnog naučnog skupa „Mutirajući virus totalitarizma“, koji je organizovao Univerzitet Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom Adam Mickijevič u Poznanju, kazala da tema ovog skupa nije samo predmet akademske rasprave, već je od presudnog značaja za duboko razumijevanje kompleksnosti savremenog društva i prijetnji sa kojima se suočavamo.

„Totalitarizam, fenomen koji je obilježio dvadeseti vijek svojom mračnom silom, nije nestao; on se prilagođava, mutira, pronalazi nove forme i često se prikriva pod različitim maskama, pokušavajući da iskoristi trenutke nesigurnosti i krize kako bi zadobio povjerenje društva“, istakla je Kažanegra Stanišić.

Prema njenim riječima, u savremenom globalnom kontekstu, ova tema postaje sve urgentnija.

„Suočeni smo sa političkim, ekonomskim i socijalnim promjenama koje otvaraju prostor za potkopavanje osnovnih demokratskih vrijednosti – poput slobode izražavanja. U ovim ranjivim vremenima, mutirajući virus totalitarizma traži načine da prodre u naše živote i uspostavi kontrolu. Naš zadatak, stoga, nije samo prepoznavanje ovih mutacija, već i pravovremeno identifikovanje i razvijanje efikasnih strategija otpora – zbog čega ovaj skup i jeste od neizmjernog značaja“, kazala je Kažanegra Stanišić.

Ocijenila je da je uloga kulture i medija u ovom procesu od suštinske važnosti.

„Kultura je srž našeg identiteta, prostor u kojem se čuva i razvija sloboda izražavanja, kreativnost i različitost. S druge strane, mediji su naši najvažniji saveznici u informisanju javnosti, kritičkoj analizi i demaskiranju prijetnji koje nastoje da uruše temelje našeg slobodnog društva. Naša je odgovornost da podržimo i osnažimo ove sektore, jer oni predstavljaju ključne stubove u borbi protiv totalitarizma“, navela je Kažanegra Stanišić.

Smatra da u periodu kada se suočavamo sa globalnim izazovima poput pandemije, klimatskih promjena, tehnoloških transformacija i političkih nesigurnosti, totalitarne ideje lako mogu pronaći plodno tlo.

„Krize koje donose nesigurnost i strah često otvaraju vrata ideologijama koje nude jednostavna, ali opasna rješenja, zasnovana na ograničavanju sloboda i manipulaciji javnim mnjenjem. Zbog toga je ključno da stalno izučavamo lekcije iz prošlosti i primjenjujemo ih kako bismo spriječili ponavljanje grešaka“, istakla je Kažanegra Stanišić.

Kazala je da je ponosna na činjenicu da Univerzitet Crne Gore, u saradnji s Univerzitetom Adam Mickijevič, organizacijom ovog skupa pokazuje izuzetnu društvenu odgovornost i zrelost.

„Okupljanjem stručnjaka iz različitih zemalja i oblasti, stvaramo platformu za razmjenu ideja i formiranje novih uvida, koji će biti od velikog značaja ne samo za akademsku zajednicu, već i za društvo u cjelini. Vaš rad na ovom skupu nije samo akademski doprinos; to je i čin otpora protiv svih oblika opresije i gušenja slobode. Uvjerena sam da će zaključci i preporuke koje ćete donijeti ojačati otpornost naših društava na izazove koji nas očekuju“, poručila je Kažanegra Stanišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније