Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

16. 09. 2024. 11:23 >> 11:27
Čitaj mi:

inovativna genska terapija

Šimun: Zolgensma dostupna i u Crnoj Gori

Prvi put u našem zdravstvenom sistemu primijenjena je inovativna genska terapija, koja predstavlja revolucionarno otkriće u liječenju spinalne mišićne atrofije tip 1. Riječ je o oboljenju koje dovodi do progresivnog gubitka svih životnih funkcija i završava se često smrću u najranijim godinama života, a za koje smo da sada imali ograničene opcije u liječenju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

„Lijek Zolgensma, dostupan je na tržištu od 2017. godine i njegova primjena u Crnoj Gori ukazuje na odlučnost da ne zaostajemo u primjeni najmodernijih terapija koje pružaju šansu za normalan život našim najmlađim sugrađanima. Ovim putem želim da pohvalim tim Ministarstva zdravlja koji je sa neizmjernom predanošću radio na donošenju protokola i svih pripremnih aktivnosti koje su bile neophodne da lijek dođe u Crnu Goru“, kazao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

On je posebno istakao i pohvalio profesionalizam i predanost tima Instituta za bolesti djece, predvođenog dr Nelom Ivanović, čija su stručnost i nesebično zalaganje, kako je rekao, bili od izuzetnog značaja za uspjeh ovog projekta.

„Zajedno sa vodećim stručnjacima iz Evrope i regiona, među kojima su i eminentni profesor Laurent Servais iz Centra za neuromuskularne bolesti u Oksfordu, uspjeli smo da postavimo temelje za uspešnu primjenu ovog tretmana. Osim toga, otišli smo i korak dalje, jer Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje početkom sledeće godine uvodi skrining za spinalnu mišićnu atrofiju. Ovaj program će značajno poboljšati šanse za rano otkrivanje bolesti, omogućavajući pravovremenu primjenu genske terapije sa potencijalom da potpuno spriječi progresiju bolesti“, pojasnio je Šimun.

On je dodao da smo, imajući u vidu sve navedeno, napravili veliki korak za naše najmlađe.

„Zdravstveni sistem Crne Gore pokazuje da je sposoban da pruži najbolju moguću brigu za naše građane i da se uključi u red zemalja koje su lideri u primjeni najsavremenijih medicinskih dostignuća“, zaključio je Šimun.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније