Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

16. 09. 2024. 19:35 >> 19:36
Čitaj mi:

SASTANAK

Šaranović i Servadei: Bezbjednost za svako dijete u Crnoj Gori

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se sa novoimenovnim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikeleom Servadeijem, a na sastanku je fokus stavljen na ključne izazove i buduće pravce saradnje u oblasti zaštite djece.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Šaranović i Servadei razgovarali su o potrebi za jačanjem kapaciteta nacionalnih institucija koje su direktno uključene u zaštitu dječijih prava, kao i o unapređenju sistema podrške za djecu i mlade u Crnoj Gori.

„Dječji brakovi predstavljaju kršenje prava djeteta. Holistički pristup uz socijalnu zaštitu neophodan je za rješavanje ovog problema. UNICEF će nastaviti da podržava Vladu da ubrza reformu sistema dječje zaštite kako bi bolje štitila djecu od nasilja i iskorišćavanja, uključujući i od štetne prakse dječjih brakova, posebno među manjinskim zajednicama“, poručio je Servadei.

U narednom periodu, UNICEF će podržati Vladu da uvede novi, specijalizovani servis Dječja kuća – Barnahus.

On uključuje međusektorsku saradnju, zaštitu, psihosocijalnu podršku, zdravstvene i pravne usluge za djecu koja su doživjela nasilje, zlostavljanje i iskorišćavanje.

Barnahus je model dobre prakse međusektorske saradnje iz EU. Njegovo uvođenje se preporučuje u EU Strategiji o pravima djeteta, pa će, stoga, doprinijeti napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će dalja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i UNICEF-a biti intenzivirana, posebno u pogledu osnaživanja kapaciteta za zaštitu djece i prevenciju rizičnih ponašanja.

Obje strane izrazile su odlučnost da kroz zajednički rad doprinesu stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva za svako dijete u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније