Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.L.B./Mina

16. 09. 2024. 19:52 >> 20:24
Čitaj mi:

JPNPCG

Rješavanje problema otpada u zaštićenim područjima urgentno

Problem upravljanja otpadom značajan je izazov u svim zaštićenim područjima i rješavanje tog problema je urgentno, poručeno je sa radionice koju je organizovalo Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG).

Konsultantsku radionicu na temu „Iznalaženje rješenja za probleme otpada u ključnim zonama biodiverziteta“ JPNPCG je organizovalo u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i nevladinom organizacijom (NVO) Zero Waste Montenegro.

Iz NPCG su kazali da je radionica jedna od aktivnosti projekta „FEF OSC Montenegro 2024 PUMP (For a Clean Montenegro!)“ koju je finansijski podržalo drancusko Ministarstvo evropskih i inostranih poslova.

Pomoćnica direktora za zaštitu, održivi razvoj i turizam u JPNPCG Ivana Milović istakla je da primarni cilj da se identifikuju i razviju efikasna rešenja za upravljanje otpadom u područjima sa bogatim biodiverzitetom.

„Naša misija je jasna! Želimo da unaprijedimo zaštitu naših prirodnih resursa i osiguramo da otpad ne ugrožava biodiverzitet i ekosisteme. Kroz ovu radionicu, okupili smo zainteresovane strane kako bi zajedno radili na pronalaženju održivih rešenja“, rekla je Milović.

Kako je kazala, nacionalni parkovi Crne Gore predstavljaju neprocjenjivo prirodno bogatstvo koje je od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta i zaštitu ekosistema.

„Ipak, problem upravljanja otpadom predstavlja značajan izazov u svim zaštićenim područjima“, kazala je Milović.

Ona je dodala da su problemi odlaganja otpada u prirodu povezani i sa rastućim brojem posjetilaca koji dodatno znači i pritisak na postojeće sisteme upravljanja istim, neodogovornim ponašanjem pojedinih posjetilaca, ali i nedostatak infrastrukture za upravljanje otpadom.

„Otpad koji se neadekvatno odlaže može zagađivati zemljište i vodene tokove, te imati negativan uticaj na lokalnu faunu i floru. Kao jedan od problema prepoznali smo i nedostatak infrastrukture za upravljanje otpadom“, istakla je Milović.

Ona je naglasila da nedostatak kanti za otpad takođe može dovesti do njegove akumulacije u prirodnom okruženju.

Viši savjetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Charles Bonhome kazao je da je potrebno uspostavljanje dijaloga između različitih interesenata u društvu.

„Civilni sektor uvijek govori mi znamo kako, a državni sektor mi to možemo. Tako da ova radionica treba da spoji ljude koji mogu sa onima koji znaju, a dijalog između njih je uvijek koristan i pozitivan“, poručio je Bonhome.

On je istakao da nema mnogo zemalja koje su bogate resursima kao Crna Gora, kao i da se nada da će današnji skup dati određene preporuke i zaključke koji mogu biti uključeni u planska dokumenta JPNPCG.

„Ugrožavanje prirode divljim deponijama i drugim nelegalnim aktivnostima nije samo krivično djelo, već i napad na samo stanovništvo. U ustavu Crne Gore piše da priroda mora biti očuvana i svako njeno oštećenje i ugrožavanje je ujedno napad na ustav države“, rekao je Bonhome.

On je dodao da cilj nije kažnjavati i sankcionisati, jer za to postoje zakoni, već je dugoročni cilj prije svega edukovati ljude.

Predstavnica NVO Zero Waste Montenegro Vanja Cicmil prezentovala je koji su to izazovi upravljanja otpadom u nacionalnom parkovima, te kao neke navela udaljene lokacije u parkovima koje otežavaju transport otpada i reciklažu, sezonsko osoblje i posjetioci koji imaju različite nivoe svijesti, nedostatak infrastrukture za kompostiranje i reciklažu.

Ona je ukazala i na primjere dobre prakse u nacionalnim parkovima u svijetu koji mogu biti smjernica i primjer.

Pokretač inicijative „Ozelenimo Crnu Goru“ i osnivač platforme „Zumiraj.me“ Vuk Vujisić predstavio je novu platformu nadležan.me koja bi olakšala prijavu nezakonitih aktivnosti na terenu i uz pomoć koje bi bilo jasno pitanje nadležnosti državnih organa i institucija što bi doprinijelo bržem i efikasnijem rješavanju problema.

„Korišćenjem ove platforme svaki građanin imaće uvid u slučajeve nelegalnih aktivnosti i dokle se sa rješavanjem i prijavom stiglo“, rekao je Vujisić.

Kako je kazao, digitalizacija prijava bi riješila mnoge probleme.

„Tu je i platforma crnetacke.com gdje građani mogu prijaviti neke od nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori, koja se dalje upućuju nadležnim institucijama“, kazao je Vujisić.

Učesnici radionice složili su se da bi jedno od rješenja bilo i uvođenje mandatnih kazni za nedozvoljene i nezakonite aktivnosti koje bi pisali nadzornici Službi zaštite nacionalnih parkova na licu mjesta.

„Na taj način izbjegle bi se ponekad komplikovane procedure prijavljivanja i čekanja da nadležne službe reaguju“, dodaje se u saopštenju.

Sa radionice je poručeno da je neophodno da zaštićena područja Crne Gore kao centri biodiverziteta, riznice prirodne i kulturne baštine, budu sačuvana u svom postojećem obliku i raznolikosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније