Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

16. 09. 2024. 20:05 >> 20:05
Čitaj mi:

Masud Pezeškijan

Iranski predsjednik obećao da će spriječiti policiju za moral da 'uznemirava' žene

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan obećao je da će raditi na tome da policija za moral "ne smeta" ženama koje ne nose obavezni veo u javnosti.

On je govorio danas na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini u zatvoru. Dvadesetdvogodišnju kurdsku Iranku je 16. septembra 2022. godine policija za moral uhapsila zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja za žene u Iranu.

"Policija za moral ne treba da prilazi (ženama) paziću na to da ih ona ne deranžira", rekao je u Teheranu reformistički predsjednik, tokom svoje prve konferencije za novinare od izbora u julu.

Predsjednik je dodao i da je i državni tužilac izjavio da policija za moral nema prava da se suočava sa ženama.

Tokom izborne kampanje Pezeškijan je obećao da će sa ulica povući policiju za moral, jedinicu zaduženu da pazi da žene nose obavezni veo.

Smrt Mahse Amini izazvala je veliki protestni pokret u Iranu tokom koga je poginulo više stotina ljudi a uhapšene su hiljade. Vlasti su demonstracije nazvale "neredima" koje su organizovale zapadne zemlje.

Pezeškijan koji je u to vreme bio poslanik u iranskom Parlamentu je u septembru 2022. godine snažno kritikovao policiju zbog smrti Mahse Amini u zatvoru.

Iranski predsjednik danas je takođe rekao da se njegova vlada trudi da olakša drakonske restrikcije na internet, i posebno na društvene mreže.

Tokom demonstracija 2022. godine Iran je blokirao Instagram i Votsap, najviše korišćene aplikacije od kada su blokirane platforme Jutjub, Fejsbuk, Telegram, Tviter i Tiktok posljednjih godina.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније