Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

04. 09. 2024. 15:08 >> 15:08
Čitaj mi:

ŠIMUN - Servade

Povećanje stope imunizacije djece zajednički prioritet Ministarstva zdravlja i UNICEF-a

Prioriteti saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a u narednom periodu biće povećanje obuhvata djece imunizacijom, poboljšanje zdravstvene njege majki i novorođenčadi i jačanje ljudskih resursa za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svoj djeci u Crnoj Gori, poručeno je sa prvog sastanka ministra zdravlja Vojislava Šimuna i novoimenovanog šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikelea Servadeia.

Šimun je, navode, istakao dosadašnju izuzetnu saradnju sa UNICEF-om, izražavajući očekivanje da će i u narednom periodu ostati ključni partner u obezbjeđivanju podrške za očuvanje zdravlja djece. On je upoznao Servadeia sa dosadašnjim zajedničkim projektima i budućim aktivnostima, a poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na aktuelnu epidemiju morbila i iznalaženje načina za njeno suzbijanje i povećanja obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog epidemiološkog talasa koji je obuhvatio region i Evropu, a s obzirom na nizak obuhvat vakcinacijom moramo biti spremni i za eventualne slične scenarije i u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama, sprovodi aktivnosti na podizanju svijesti stanovništva o važnosti vakcinacije MMR vakcinom, zatim organizuje dodatne i vanredne vakcinacije, edukuje roditelje i čini sve da se obuhvat podigne na nivo kolektivnog imuniteta. U svemu tome podrška i pomoć Vaše organizacije izuzetno nam je značajna”, kazao je Šimun.

Ministar je naglasio da je prije uvođenja bilo kakvih restriktivnih mjera potrebno učiniti sve kako bi djeca na vrijeme dobila vakcinu i zaštitila se od mogućih teških komplikacija koje ovaj virus može izazvati.

„UNICEF će podržati napore Ministarstva zdravlja koji imaju za cilj podizanje svijesti o značaju imunizacija, kako bi se trenutno niske stope obuhvata vakcinacijom djece povećale. Takođe, blisko ćemo sarađivati na unapređenju kvaliteta bolničke njege svih majki i novorođenčadi i poboljšanju vještina i kapaciteta ljudskih resursa zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svoj djeci, a naročito djeci sa smetnjama u razvoju i djeci i mladima kojima je potrebna podrška u domenu mentalnog zdravlja“, kazao je Servadei.

On je kazao da je UNICEF zabrinut zbog nedavnog porasta broja oboljelih od malih boginja u Crnoj Gori i preporučio izradu Nacionalne strategije imunizacije, kao i obezbjeđivanje adekvatnih ljudskih i finansijskih resursa za njeno sprovođenje, te i ažuriranje aktuelne kampanje, čiji je cilj podizanje svijesti o koristima imunizacija.

UNICEF će, dodaju, u narednom periodu blisko sarađivati s Ministarstvom zdravlja na svim ovim aktivnostima.

Servadei je čestitao Ministarstvu zdravlja na usvajanju nacionalne Strategije ranog razvoja djeteta.

„Ubrzanje implementacije ove strategije je ključno, naročito u dijelu proširenja usluga za djecu sa smetnjama u razvoju tokom prvih godina života i programa podrške roditeljstvu“, istakao je Servadei.

On je dodao da i dalje postoje kadrovski izazovi, posebno u pogledu broja dječjih psihijatara i stručnjaka koji pružaju usluge rane intervencije djeci sa smetnjama u razvoju.

"Prevazilaženje ovog jaza u ljudskim resursima neophodno je kako bi se osiguralo da svako dijete ostvaruje pravo na dobro zdravlje i razvoj", kazao je Servadei.

UNICEF je spreman da podrži Ministarstvo zdravlja u svim ovim ključnim aktivnostima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније