Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M./A.J. [ RTS/Agencije ]

16. 09. 2024. 10:21 >> 10:28
Čitaj mi:

napad na trampa

Osumnjičeni atentator tražio od Amerikanaca da mu se pridruže u Ukrajini

FBI je saopštio da je bivši predsjednik i kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp bio meta očiglednog pokušaja ubistva u svom golf klubu na Floridi. Napadač je identifikovan kao Rajan Vesli Rut, građevinski radnik sa Havaja. Bijela kuća je, nakon incidenta na Floridi, saopštila da su predsjednik SAD Džozef Bajden i potpredsjednica Kamala Haris obaviješteni o bezbjednosnom incidentu. Bivši predsjednik vratio se na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi. Poručio je da je bezbjedan i da je dobro.

Osumnjičeni navodno bio u Ukrajini

Čovjek osumnjičen da je pokušao da napadne Donalda Trampa navodno je bio u Ukrajini u očiglednom pokušaju da pomogne u borbi protiv Rusije.

U intervjuu za Njuzvik 2022. godine, Rut je rekao da je doletio u Ukrajinu sa Havaja.

„Ovaj sukob je definitivno crno-bijeli“, rekao je on. „Ovdje se radi o dobru protiv zla.

Rut je izrazio snažnu podršku Ukrajini u desetinama postova na Tviter platformi 2022. godine, rekavši da je spreman da pogine u borbi i da „treba da spalimo Kremlj do temelja“.

„Moramo da pobijedimo“, rekao je Rut u X postu u martu 2022.

Rut je takođe prošle godine koristio svoj lični Fejsbuk nalog da podstakne strance da se bore u ratu. Pokušao je da angažuje avganistanske regrute predstavljajući se kao nezvanična veza za ukrajinsku vladu.

Njujork tajms o atentatoru na Trampa: Vatreni pristalica Ukrajine

Među onima koje su bili sagovornici novinara Njujork tajmsa za tekst o osobama koji nisu bile kvalifikovane da se bore kao dobrovljci na ukrajinskom ratištu bio je i 58-godišnji Rajan Vesli Rut koji se tereti da je pucao u blizini golf kluba Donalda Trampa na Floridi dok se tamo nalazio kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kako se napominje, takvi su se ipak borili na frontu protiv Rusije, sa pristupom oružju i vojnoj opremi.

Novinar Njujork tajmsa pronašao je ruta preko kolege iz Kabula koji je saznao taza njega od svog izvora u Iranu, bivšeg avganistanskog vojnika za specijalne operacije koji je pokušavao da pobjegne iz Irana i bori se u Ukrajini.

Rut, koji je proveo neko vrijeme u Ukrajini pokušavajući da dobije podršku za rat, tražio je regrute iz redova avganistanskih vojnika koji su pobjegli od talibanaskog režima.

Osumnjičeni za atenat na Trampa tada je rekao da se sam nikada nije borio u Ukrajini i da su ga odbili zato što je prestar i nedostatka vojnog iskustva, prenosi New York Times.

Napomenuo je da je sastavio spisak stotina Avganistanaca koji su se nalazili između Irana, Pakistana i Avganistana, a koje je želio da nekako pošalje u Ukrajinu.

Rut je rekao za Njujork tajms i da je bio u Vašingtonu gdje je tražio da se sastane sa nekim od kongresmena.

Govorio je o "potkupljivanju korumpiranih zvaničnika i falsifikovanju pasoša" kao i da čini sve što je potrebno da dovede Avganistance u Ukrajinu, ali da je bilo jasno da nije imao pravi način da ostvari svoje ciljeve, ističe američki list.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније