Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.LB./Beta

16. 09. 2024. 19:37 >> 19:37
Čitaj mi:

prvostepena presuda

Hrvatski pomorski kapetan osuđen u Turskoj na 30 godina zatvora

Hrvatski pomorac, kapetan Marko Bekavac danas je u Turskoj prvostepeno osuđen na 30 godina zatvora jer je prošle godine u teretu njegovog broda u turskoj luci pronađen kokain.

Na istu kaznu zatvora prvostepeno je osuđen i prvi oficir broda, dok je ostalih osmoro pomoraca oslobođeno optužbe, prenijeli su hrvatski mediji.

Bekavac se od oktobra prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Ankari, jer je u teretu broda kojim je komandovao, "Phoenician M", u turskoj luci Eregli pronađeno 137 kilograma kokaina. Uz Bekavca su tada uhapšena šestorica pomoraca sa Filipina i po jedan iz Finske, Poljske i Rusije, dok je brodu dozvoljeno da isplovi sa preostalom posadom.

Brod, koji je plovio pod panamskom zastavom, prevozio je ugljen iz Kolumbije.

"Svi smo u šoku, očigledno se ide na komandnu odgovornost jer se ide na zapovjednika i prvog oficira, rekao je generalni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, prenijela je agencija Hina.

On je kazao da nije vrijeme za malodušnost, jer treba nastaviti pravnu bitku do oslobađajuće presude. Prema njegovim riječima, i ranije su u sličnim slučajevima prvostepene presude bile drastične.

Na suđenju u Turskoj su bili članovi Bekavčeve porodice, hrvatski ambasador Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u ambasadi u Ankari Mario Zadro i kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika.

Suđenje je počelo u junu, a svi pomorci su se izjasnili da nisu krivi.

Melvan je tada rekao da je Bekavac, kao zapovjednik broda, prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcavanja tereta tražio dodatne kamere i osiguranje, ali da se kompanija o tome nije izjasnila i nije to omogućila. On je naglasio da nije utvrđena direktna veza između posade i narkotika.

Upravo je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvjestio policiju u Turskoj da je moguće da se na brodu pronađe droga, jer nije imao sve uslove za sigurno ukrcavanje tereta.

Za hrvatskog pomorca založio se i premijer Andrej Plenković koji se u junu sastao sa turskim ministrom spoljnih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније