Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ RSE ]

16. 09. 2024. 16:40 >> 16:42
Čitaj mi:

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kako bi novi pokušaj atentata na Trampa mogao da utiče na kampanju

Donald Tramp je, prema navodima njegovog izbornog štaba, bezbjedan, a osumnjičeni napadač je uhapšen nakon, kako je FBI rekao, očiglednog "pokušaja atentata" na bivšeg predsjednika SAD i predsjedničkog kandidata Republikanske stranke na golf terenu na Floridi 15. septembra.

Incident se dogodio samo dva mjeseca nakon što je Tramp preživio pokušaj atentata na mitingu u Pensilvaniji.

Uz još mnogo nejasnoća, poslavlja se pitanje kakav bi uticaj to moglo da ima na predsjedničku kampanju u Sjedinjenim

Državama, s obzirom da birači izlaze na birališta 5. novembra?

Nalet simpatija prema Trampu?

Vijesti za Trampa u posljednje vrijeme nijesu bile dobre, posebno od nedavne debate sa Kamalom Haris, potpredsjednicom SAD i predsjedničkom kandidatkinjom demokrata.

Trumpove neutemeljene izjave o kućnim ljubimcima koje su jeli haićanski migranti u gradu u Ohaju brzo su postali hrana za široko rasprostranjeno ismijavanje. Međutim, ovaj najnoviji očigledni pokušaj ubistva mogao bi da mu vrati naklonost javnosti.

Mijenjanje fokusa debate

Trumpov izborni štab bi mogao da pokuša da ponovo fokusira debatu na pitanja zakona i reda i prijetnje političkim nasiljem, možda čak i pokušavajući da okrivi protivnike da su barem indirektno odgovorni za podsticanje klime neprijateljstva.

Nakon prvog pokušaja ubistva u Pensilvaniji, članovi Republikanske stranke pozvali su Kimberli Čitl, šeficu Tajne službe, koja je odgovorna za zaštitu američkih političkih lidera, da se povuče na saslušanjima koja su naširoko propraćena u medijima.

Iako se u ovom posljednjem incidentu čini da je tajna služba brzo reagovala hvatanjem navodnog naoružanog napadača, moglo bi se pojačati nadzor nad nivoom zaštite koji se daje predsjedničkim kandidatima.

Fox News, koji je u velikoj mjeri naklonjen Trampu i Republikanskoj partiji, nije se fokusirao na spriječavanje pokušaja, već na činjenicu da je navodni napadač uspio da uperi pušku kroz ogradu prije nego što su agenti Tajne službe navodno pucali.

Moguće je da će incident dovesti do toga da Tramp smanji svoje političke nastupe u javnosti i da više pažnje usmjeri na digitalnu kampanju.

Produbljivanje polarizacije

Sjedinjene Države su već duboko politički polarizovane, a uz izvještavanje stranačkih medija, ovaj incident će to samo pogoršati.

Poslije incidenta od 15. septembra, predsjednik Džo Bajden i potpredsjednica Haris brzo su osudili ono što su oboje nazvali "političko nasilje". Međutim, Trampove pristalice će i dalje vjerovatno vidjeti bivšeg predsjednika kao žrtvu političkog nasilja, a njegovi protivnici bi takođe mogli da prikažu očigledan pokušaj ubistva kao dokaz podjela koje Tramp izaziva.

Vraćanje Ukrajine u centar pažnje

Navodni napadač je identifikovan kao Rajan Vesli Rut (58) sa Havaja. Imao je decenijama dugu kriminalnu istoriju, koja seže do 1990-ih.

Na društvenim mrežama bio je kritičan prema Trampu, iako je rekao da ga je podržao 2016.

Rut je takođe izgleda imao proukrajinske stavove, prema objavama na društvenim mrežama. Otputovao je u inostranstvo 2022. sa očiglednim ciljem da se bori za Ukrajinu protiv Rusije, međutim, predstavnik ukrajinske legije boraca iz stranih zemalja rekao je za CNN da "nikada nije bio dio legije i da nije sarađivao sa nama ni na koji način".

Rut je pozvao druge da uzmu oružje za Ukrajinu, a intervjuisalo ga je nekoliko novinskih organizacija, uključujući The New York Times i Semafor 2023.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније