Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

17. 09. 2024. 14:28 >> 14:28
Čitaj mi:

najteže u Rumuniji, evakuacije u Poljskoj

Ciklon "Boris" odnio šesnaest života u Evropi

U ciklonu "Boris" koji je zahvatio centralnu i istočnu Evropu prema posljednjim podacima nastradalo je šesnaestoro ljudi, najviše u Rumuniji sedmoro, i toj zemlji je uništeno na hiljade kuća. Evakuacije stanovništva u Poljskoj. U Mađarskoj se zatvaraju putevi pored Dunava. U Austriji proglašeno vanredno stanje.

U Poljskoj su vlasti naredile evakuaciju svih stanovnika grada Nise, oko 44 hiljade ljudi, zbog poplava koje su pogodile taj grad. Zatraženo je od građana da se izmjeste na viša područja pošto postoji opasnost da se izlije voda iz obližnjeg jezera, pa bi cijeli grad mogao biti poplavljen.

''Prvi dio evakuacije je obuhvatio 40 pacijenata, to je moralo da se uradi što prije. U takvom su stanju da nisu mogli više da ostanu u bolnici jer nemamo struje, vode. Izmjestili smo 90 pacijenata", rekao je Artus Kaminski, direktor bolnice u Nisi.

Premijer Tusk je obećao da će gotovo 200 miliona eura biti poslato kao pomoć žrtvama poplava i da će njegova zemlja zatražiti sredstva iz EU fondova. Vlada u Varšavi je proglasila stanje prirodne katastrofe.

"Razgovaraću sa premijerima Slovačke, Češke, Austrije i s predsjednikom Rumunije o tome kako da na najbolji način iskoristimo evropske fondove za naknadu štete od poplava. Zajedno možemo da osiguramo mnogo novca namijenjenog za prirodne katastrofe", rekao je premijer Poljske Donald Tusk.

I u Češkoj je teška situacija, evakuisano je više od 12.000, ljudi a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje. U toj zemlji je jedna osoba nastradla usljed nevremena. Predsjednik Pavel je obišao postradala područja, kaže da je prema onome što je vidio na nekim mjestima stanje gore nego za vrijeme katastrofalnih poplava 1997. i 2002. godine.

''Vidio sam da je naš sistem za reagovanje u vanrednim situacijama spreman i da efikasnije reaguje nego ranije. Zahvaljujem na radu svima kojim su uključeni u saniranje poplava'' rekao je Petr Pavel, predsjednik Češke.

Gradske vlasti u Budimpešti su potpuno spremne za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka, a 12 hiljada vojnika je u pripravnosti za pružanje pomoći.

''Mjesto gdje sada stojim biće nedostupno za nekoliko dana, nivo Dunava će za nekoliko dana biti viši za dva metra. Zvaničnici koji se bave upravljanjem vodotoka uvjereni su da nivo vode neće prevazići do sada rekordni. Sve dok Mađarska ne prođe kroz najgore neću napuštati zemlju a ministar unutrašnjih poslova Pinter će rukovoditi odbranom od poplava. Svi će ostati na raspolaganju ovdje i na drugim mjestima,'' rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

U susjednoj Austriji su nivoi reka opali ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava. Posebno je teško u regionu sjeverno od Beča. U 42 opštine pokrajine Donja Austrija proglašeno je vanredno stanje.

''Imamo dosta iskustva iz poplava od 2002. godine, pa nam je to pomoglo da bolje organizujemo odbranu. Mnoga mjesta u Donjoj Austriji koja su veoma pogođena, tu je i glavni grad Sankt Polten. Dosta je posla za službe za reagovanje u vanrednim situacijama. U ovim trenucima impresivno je vidjeti solidarnost između pokrajina, sada svi pomažu Donjoj Austriji koja je najugroženija,'' istakao je kancelar Austrije Karl Nehemer.

Rekordne padavine u istočnoj i centralnoj Evropi je izazvalo je više faktora, u prvom planu klimatske promjene. Sve to je stvorilo Savršenu oluju u kojoj su se pomiješali hladan vazduh sa Arktika i topla struja sa Mediterana, objašnjavaju stručnjaci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније