Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

17. 09. 2024. 15:08 >> 15:26

Ivanović - Varteresjan

Podrška Norveške ekonomskom razvoju i evropskim integracijama Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović razgovarao je danas sa državnom sekretarkom u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Marijom Varteresjan, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori u okviru svoje turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

Kako navode u saopštenju, tokom razgovora, sagovornici su naveli da su bilateralni odnosi Crne Gore i Kraljevine Norveške tradicionalno dobri i prijateljski, uz ocjenu da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u mnogim oblastima od obostranog interesa, kao i za intenziviranje političkog dijaloga između dvije zemlje.

Potpredsjednik Ivanović izrazio je zahvalnost Kraljevini Norveškoj na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori kroz razvojne projekte usmjerene ka ekonomskom razvoju i evropskim integracijama. Istakao je da naša zemlja posebno cijeni norvešku pomoć u izgradnji transparentnih i demokratskih institucija, jačanju vladavine prava i pravosuđa, oblastima u kojima Norveška ima bogato iskustvo i ekspertizu.

"Ivanović je naglasio i izuzetnu saradnju u sektorima odbrane, unutrašnjih poslova i policije, te ponovio potrebu za daljom podrškom Kraljevine Norveške u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, izrazio je nadu da će se uskoro obnoviti dugogodišnja saradnja sa Kraljevinom Norveškom u vezi sa Institutom „Dr Simo Milošević” - Igalo", navode u saopštenju.

Potpredsjednik Ivanović istakao je i očekivanje da će ekonomska saradnja između dvije zemlje biti dodatno osnažena, posebno u oblastima trgovinske razmjene i investicija.

Državna sekretarka Varteresjan potvrdila je spremnost Kraljevine Norveške da nastavi pružati podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„S obzirom na naše savezništvo u NATO-u i zajedničke ciljeve očuvanja bezbjednosti, prosperiteta, mira i stabilnosti u Evropi, Kraljevina Norveška je spremna da pomogne da Crna Gora postane prva naredna članica EU“, istakla je Vateresijan.

Sagovornici su se složili da integracija svih zemalja kandidata, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, predstavlja ključni korak ka očuvanju stabilne i sigurne Evrope. „Crna Gora očekuje da će biti prva naredna članica Evropske unije“, kazao je Ivanović.

Tokom sastanka razgovarano je i o Planu rasta EU za Zapadni Balkan i Investicionom okviru za Zapadni Balkan, koje su sagovornici ocijenili kao važne instrumente za jačanje razvoja i saradnje u regionu.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim regionalnim prilikama i izazovima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније