Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Z. J.

17. 09. 2024. 13:55 >> 14:02
Čitaj mi:

Ključ ka evropskim integracijam

 Jačanje saradnje lokalnih vlasti i NVO sektora kroz ReLOaD program

Regionalna ReLOaD konferencija posvećena jačanju saradnje lokalnih vlasti i civilnog društva okupila je u Podgorici više od stotinu predstavnika/ca lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, kao i predstavnika ministarstava i Evropske unije.

 

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj poručio je da se kapacitet nevladinih organizacija mora iskoristiti, jer samo na taj način možemo postati društvo koje pripada Evropskoj uniji.

“Njihova ekspertiza može značajno pomoći organima lokalne uprave da razviju adekvatne lokalne politike, na zadovoljstvo građana.  Zato je ovo prilika da zahvalim Evropskoj uniji što svojim konkretnim djelima podstiče dobre prakse, ali i jedinicama lokalnih samouprava na aktivnom učešću u ovom projektu”, saopštio je Dukaj.

ReLOaD2 program, koji Evropska unija finansira sa 12.63 miliona eura, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obuhvata 62 lokalne samouprave širom Zapadnog Balkana.

U protekle četiri godine realizovano je više od 470 NVO projekata.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstrom dodao je da je posrijedi dugoročan proces.Ovo je posebno važno u vezi sa Planom rasta EU za Zapadni Balkan i Agendom reformi, naglasio je Engstrom.

“Transparentni kriterijumi za korišćenje javnih sredstava ojačaće partnerstva između civilnog društva i lokalnih vlasti na lokalnom nivou i poboljšati kvalitet neophodnih reformi za proces pristupanja EU, a ReLOaD je napravio impresivne rezultate u tom pogledu.”

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova osvrnula se na važnost osnaženih i informisanih mladih ljudi za snažne lokalne zajednice imajuci  u vidu da sve  vise  mladih  vidi  sebe  u inostranstv.

ReLOaD je kreirao mnoge dobre prakse i primjere uključivanja mladih ljudi  poručila  je Paniklova.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније