Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

16. 09. 2024. 11:07 >> 11:07
Čitaj mi:

evropska nedelja mobilnosti

"Prilika da se razgovara o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha"

Evropska nedelja mobilnosti ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama, poručila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

Ona je govorila na događaju koji je organizovan povodom obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti.

"Za opštine i gradove, Evropska nedjelja mobilnosti pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Ovo je prilika da se razgovara o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da se potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobile, te se isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rješenjima koja doprinose rješavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha", saopštila je Vukićević.

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti bude: Zajednički javni prostori. Ove godine slogan kampanje je ,,Krećimo se kvalitetnije!’’.

Kako su istakli, tema ovogodišnje kampanje odnosi se na bolje i efikasnije korišćenje javnih prostora u gradovima, posebno ulica, ali i trgova, trotoara i drugih mjesta za susrete svih kategorija stanovništva.

"Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosimo aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike podstičemo da koriste aktivne vidove kretanja kao što su pješačenje i biciklizam. Pored predstavnika Ministarstva saobraćaja, među prisutnima su bili dekan Mašinskog fakulteta, Radoje Vujadinović, sa saradnicima i gradonačelnica, Olivera Injac, sa saradnicima", zaključili su iz Ministarstva saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније