Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Glas Amerike/M.L.B.

17. 08. 2024. 07:30 >> 07:30
Čitaj mi:

kontrolu nad nekim selima

Kako su Ukrajinci uspjeli da uđu u Rusiju i otvore novi front?

Nakon upada na teritoriju Rusije, ukrajinska vojska preuzela je kontrolu nad nekim selima, uzela stotine ljudi za zatvorenike i natjerala desetine hiljada civila da se evakuišu, u najvećem napadu na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Poslije više od nedjelju dana borbi, ruska vojska i dalje pokušava da potisne ukrajinske snage.

Duga granica koja nije branjena svuda

Ruske oblasti Kursk, Brijansk i Belgorod dijele granicu dugu 1.160 kilometara sa Ukrajinom, od toga Kursk ima granicu dugu 245 kilometara. Ta granica je imala samo simboličku odbranu kada su Rusi upali u Ukrajinu 2022. Od tada je odbrana ojačana, stavljeni su kontrolni punktovi na glavnim putevima i utvrđenja na drugim mjestima, ali čvrsta odbrana granice ostala je težak zadatak.

Vojno najsposobnije ruske snage se bore u istočnoj Ukrajini, gdje je ofanziva na nekoliko mjesta. Moskva koristi te pozicije da lansira rakete i vazdušne udare na ukrajinsku teritoriju, ali na njima nema dovoljno pješadije.

Oklopno vozilo ukrajinskih odbrambenih snaga prelazi granicu na rusku stranu, u oblasti Sumi, u Ukrajini, 13. avgusta 2024.

Zbog porozne granice i manjka ljudi, pro-kijevski komandosi koji su se borili za ukrajinskim snagama, su ranije upadali u Belgorod i Brijansk.

Ruski dronovi, oprema za nadzor i obavještajni kapaciteti su fokusirani na istočnu Ukrajinu, što je takođe pomoglo Kijevu da provuče svoju vojsku preko granice u Rusiju, kroz guste šume.

Penzionisani general Andrej Gurulev, član ruske Dume, kritikovao je vojsku jer nije zaštitila granicu.

"Nažalost, snage koje su štitile granicu nijesu imale svoje obavještajne izbore. Nikom se ne dopada istina iznijeta u izvještajima, svi uvijek žele da čuju da je sve u redu", rekao je Gurulev.

Faktor iznenađenja

Ukrajinskim snagama koje su upale na teritoriju Rusije, za taj plan je rečeno navodno samo dan ranije. I to je u velikoj suprotnosti sa prošlom kontraofanzivom o kojoj je Kijev otvoreno diskutovao. Ta vojna akcija je propala, a ukrajinska vojska se povlačila po ruskim minskim poljima dok su ih gađali artiljerijom i dronovima.

Takvih prepreka nije bilo prilikom ulaska u Kursk.

Mehanizovane jedinice opremljene za borbu su lako savladale slabo naoružane ruske graničare i male pješadijske grupe. Stotine su odvedene kao zatvorenici, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske snage su prodrle dublje u tu oblast, gdje je otpor bio veoma slab, a nastali su haos i panika.

Ta operacija ličila je na kontraofanzivu u septembru 2022. kada su ukrajinske snage povratile kontrolu nad dijelom Harkovske oblasti i iskoristile manjak ruskih vojnika i slabija utvrđenja na toj teritoriji.

General Oleksandr Sirski koji je predvodio akciju u Harkovu, je sada glavni komandant ukrajinskih snaga. Ruska vojska u Kursku odgovara generalu Aleksandru Lapinu, komandantu snaga u Harkovu 2022. koji je kritikovan zbog tog debakla. Ali, njegove veze sa šefom generalštaba Valerijem Gerasimovim su mu omogućile da ostane u vojsci i dobije unapređenje.

Sirski kaže da su ukrajinske snage zauzele oko 1.000 kvardatnih kilometara teritorije u oblasti Kurska, ali niije moguće nezavisno potvrditi tu informaciju.

"Do sada, Rusi su pokazali da su u taktičkom i operativnom šoku koji je doveo do sporog taktičkog odgovora i omogućio Ukrajincima da nastave da napreduju kroz ruske odbrambene linije", ocjenjuje penzionisani australijski general major Mik Rajan u svojoj analizi.

Ruska vojska se u početku oslanjala na avione i helikoptere u pokušaju da zaustavi upad. Najmanje jedan helikopter je oboren, a još jedan je oštećen.

U isto vrijeme, Moskva je dovela pojačanje koje je usporilo napredovanje Ukrajine, ali nije uspjela da potpuno zaustavi kretanje snaga kroz guste šume.

"Djeluje da Rusija slabo reaguje u ovako dinamičnim situacijama. Mnogo joj bolje ide kada ima pripremljenu odbranu, fiksirane linije, poziciono ratovanje", kaže analitičar Majkl Kofman iz Karnegi zadužbine.

On dodaje da ruski rezervisti u Kursku nemaju iskustva u borbi i da imaju problema u međusobnoj koordinaciji.

Recimo, u jednom trenutku, ruski vojni konvoj se parkirao blizu područja borbe nedugo poslije upada ukrajinskih snaga, i vrlo brzo je pogođen ukrajinskom raketom.

"Takvu grešku ruske snage na liniji fronta obično ne prave", kaže Kofman.

Moguće uporište Ukrajine?

U Kijevu ne govore o tome da li u Kursku traže uporište ili će se povući nazad na ukrajinsku teritoriju.

Prva opcija je rizična jer bi linije snabdijevanja bile mete ruskih napada, kažu analitičari.

"Glavni rizik je da će Ukrajinci tu da se zadrže i konsolididuju i na taj način produže liniju fronta", kaže Metju Sevil, vojni analitičar sa Instituta ujedinjenih kraljevskih snaga u Londonu.

Penzionisani general Rajan upozorava da bi "gubitak velikog broja snaga pokrenuo pitanje strateške i političke odgovornosti". Ukrajina bi, kaže, mogla da se povuče bliže granici, u područje koje može lakše da brani, ili da se povuče u potpunosti.

Upad u Rusiju već je ojačao moral ukrajinske vojske i pokazao njenu sposobnost da preuzme inicijativu i rat premjesti na rusko tlo.

"Ova ukrajinska operacija predstavlja važan pokušaj da se promijeni status kvo ovog rata i promijeni diskurs o izgledima Ukrajine u sukobu", zaključuje Rajan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније