Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis/M.L.B.

17. 08. 2024. 08:04 >> 08:04
1

drugi kvartal

Usporio rast britanske ekonomije

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom kvartalu 0,6 odsto na tromjesečnom nivou, što znači blago usporavanje u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, objavio je statistički zavod ONS.

Britanska ekonomija tako nastavlja da raste nakon što je krajem prošle godine završila u blagoj recesiji.

BDP je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,7 odsto, nakon što je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju smanjen 0,1 odsto, a u posljednjem prošlogodišnjem 0,3 odsto. Time su obilježena dva uzastopna negativna kvartala, što za ekonomiste znači tehničku recesiju, prenosi SEEbiz.

Činjenica da je inflacija pala s rekordnih vrijednosti u posljednje četiri decenije pomogla je ponovnom rastu britanske ekonomije.

Podaci za drugi kvartal pokrivaju period neposredno prije opštih izbora početkom jula, na kojima su pobijedili laburisti, uz obećanje da će podstaći privredu.

"Nova Vlada ne gaji iluzije o razmjerima izazova koje smo naslijedili nakon više od decenije niskog ekonomskog rasta i crne rupe u javnim finansijama od 22 milijarde funti (GBP) ili 26 milijardi EUR", kazala je ministarka finansija Rachel Reeves, prateći najnoviji podatak francuske novinske agencije AFP.

Najnovije brojke o BDP-u otkrile su da je posljednji mjesec drugog tromjesečja bio vrlo slab, s ekonomijim koja je u junu zabilježila nulti rast zbog slabog mjeseca za zdravstvo, maloprodaju i veleprodaju, što je neutralisano rastom proizvodnje.

Međutim, srednjeročna objava ONS-a pokazala je da je inflacija u Velikoj Britaniji u julu ubrzala prvi put ove godine. Godišnji rast potrošačkih cijena, mjeren indeksom potrošačkih cijena (CPI), iznosio je 2,2 odsto, u odnosu na dva odsto u junu, što je iznad cilja Banke Engleske.

Banka Engleske smanjila je kamatne stope ovog mjeseca, a analitičari su optimistični da će banka nastaviti sa smanjenjem kamata, uprkos ubrzanoj inflaciji, jer je inflacija puno niža nego što je bila u mjesecima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније