Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

05. 08. 2024. 19:19 >> 19:19
Čitaj mi:

kir stramer

"Britanija će osnovati jedinicu specijalne policije za borbu protiv izgrednika"

Premijer Velike Britanije Kir Starmer rekao je da će u njegova vlada osnovati jedinicu specijalne policije za borbu protiv nasilnih demonstranata i da će pravosudni sistem biti ojačan kako bi se uhvatio u koštac sa stotinama hapšenja, nakon što su gradove prošle sedmice potresli nasilni protesti ultra desničara.

Starmer je sazvao hitan sastanak zbog bezakonja za koje je okrivio ekstremne desničare i dezinformacije na društvenim mrežama.

U napada nožem na dječjem času plesa u jednom gradu blizu Liverpula ubijene su tri djevojčice i više djece je ranjeno, počinilac je uhapšen, ali se društvenim mrežama proširila lažna tvrdnja da je on musliman i tražilac azila – što je dovelo do fizičkih napada na migrante i muslimane.

„Kakav god da je motiv, ovo nije protest. Ovo je čisto nasilje, a mi nećemo tolerisati napade na džamije i naše muslimanske zajednice. Oni koji budu identifikovani kao učesnici u ovim aktivnostima suočiće se sa punom snagom zakona“, rekao je Starmer.

Bijesna rulja je juče napala dva hotela u kojima odsjedaju azilanti. Prije no što je policija uspjela da reaguje, razjuri masu i evakuiše stanare, napadači su uspjeli da porazbijaju prozore i podmetnu požare.

U sukobima u posljednjih šest dana povrijeđene su desetine policajaca. Oni su se našli na udaru cigala, boca i velikih drvenih greda.

Portparol Kira Starmera je rekao da nije bilo zahtijeva da se vojska pozove u pomoć, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo džamijama bolju zaštitu kroz novi „proces brze reakcije“ koji je ustanovljen da bi se brže suzbila prijetnja novih napada na bogomolje.

Portparol je rekao, nakon sastanka sa predstavnicima društvenih mreža, da one nijesu učinile dovoljno da preduprijede širenje lažnih informacija koje su raspalile desničarsko nasilje, da su neke od tih lažnih informacija došle iz drugih zemalja, kao i da se „botovska aktivnost može povezati sa aktivnostima podržanim od nekih država“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније