Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dan.co.me/M.L.B.

17. 08. 2024. 07:37 >> 07:37
Čitaj mi:

VANREDNI IZBORI

Podgorica: Predaja lista od danas do 3. septembra

Političke partije od danas mogu dostavljati izborne liste za izbor odbornika za predstojeće vanredne lokalne izbore u Podgorici koji su zakazani za 29. septembar.

Rok do kada političke partije moraju dostaviti izborne liste, kako je za "Dan" kazao Vladimir Filipović, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, je 3. septembar do ponoći.

"Najmanji broj potpisa za podršku izbornoj listi je 1.153. Izuzetno od ovog broja, za političke partije ili grupe birača koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, izborna lista za izbor odbornika može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 150 birača", rekao je Filipović.

Filipović kaže da komisija odmah po prijemu izborne liste utvrđuje da li je ona podnešena u određenom roku i da li je sastavljena u skladu Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

"Ako izborna komisija utvrdi da izborna lista nije podnešena blagovremeno, donijeće rješenje o odbacivanju. Ukoliko se utvrdi da izborna lista sadrži određene nedostatke komisija će donijeti, u roku od 48 časova od prijema izborne liste, zaključak kojim se podnosiocu nalaže da, najkasnije u roku od 48 časova od dostavljanja zaključka, otkloni te nedostatke. Tim zaključkom se podnosiocu ukazuje na radnje koje treba da obavi radi otklanjanja nedostataka. Ako i nakon toga nedostaci izborne liste nijesu otklonjeni ili nijesu otklonjeni u predviđenom roku donijeće, u narednih 24 časa, rješenje kojim se odbija proglašenje te izborne liste. Nakon potvrđivanja i proglašenja podnešenih izbornih lista, izborna komisija utvrđuje zbirnu izbornu listu, koja sadrži sve izborne liste sa imenima svih kandidata", kaže Filipović.

On navodi da zbirnu izbornu listu Izborna komisija javno objavljuje, najkasnije 15 dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Za četiri biračka mjesta traže prostore

Vladimir Filipović je istakao da su počeli obilazak biračkih mjesta i traženje adekvatnih lokacija za četiri nova biračka mjesta. Nova biračka mjesta biće u Siti kvartu, na Koniku i Zabjelu.

"Biračka mjesta određuje Izborna komisija Glavnog grada na predlog MUP-a, najkasnije 20 dana prije održavanja izbora, to jeste 8. septembra do ponoći. MUP rješenjem zaključuje birački spisak 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno 18. septembra do 24 čas. Što se tiče rada Komisije, mi smo u stalnom zasijedanju od momenta raspisivanja izbora od objave konačnih rezultata izbora", kazao je Filipović.

Iz Evropskog saveza koji čine SD, SDP i LP saopšteno je da će njihov nosilac liste biti Boris Mugoša. Mugoša je poslanik SD-a u Skupštini Crne Gore, a u Glavnom gradu je od novembra 2014. do jula 2018. godine radio kao zamjenik gradonačelnika, zadužen za društvene djelatnosti. Kao sekretar za razvoj preduzetništva Glavnog grada radio je 2010. godine.

Još se čeka da da najjače stranke izađu sa zvaničnim odlukama. Do tada sve ostaje samo u domenu nagađanja.

Na zvaničnim pres konferencijama svoje kandidature istakle su tri političke strukture.

Prvi koji je objelodanio kandidaturu za gradonačelnika i učešće na izborima je bivši ministar pravde Andrej Milović "Podgorička lista", zatim je u javnost izašao Pokret Preokret, a nakon njega Pokret Naprijed sa Vukom Kadićem, direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje.

Demokrate su se oglasile saopštenjem u kojem su kazali da će, ukoliko budu nastupili samostalno na izborima, nosilac liste biti Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova. Odbornica GP URA Milena Vuković saopštila je da vjeruje da će gradonačelnik Podgorice biti Luka Rakčević.

Poslanik SNP-a u Skupštini Crne Gore Bogdan Božović kazao je da još nijesu definitivno odlučili kako će nastupiti na lokalnim izborima.

"Pripremamo se kao da ćemo samostalno nastupiti, reakcije građana su pozitivne i to vidimo po broju prikupljenih potpisa. Razgovaramo svakako i sa našim partnerima o potencijalnom koalicionom nastupu. Ukoliko se odlučimo za samostalni nastup Opštinski odbor Glavnog grada će odlučiti o nosiocu liste", istakao je Božović.

Lider CIVIS-a Srđan Pavićević rekao je da još nijesu donijeli konačan stav.

"Stav ćemo imati poslije susreta i pregovora sa PES-om uz sagledavanje fluktuacije političkih subjekata cjelokupne političke scene. Nadam se da će to biti uskoro", kazao je Pavićević.

Edin Tuzović kazao je za "Dan" da su predsjedništvu partije predložili samostalan nastup na izborima.

"Na ovim izborima treba da se izmjerimo. Mi ćemo najvjerovatnije ići samostalno. Čekamo odluku predsjedništva", kazao je Tuzović.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore u Skupštini Glavnog grada Milivoje Brković kazao je da pregovaraju sa više partija, ali još nemaju konačnu odluku.

"Ne možemo govoriti na tu temu jer razgovori nijesu privedeni kraju. Sa druge strane ako ta komunikacija ne uspije onda ćemo izaći samostalno, jer smo spremni i za to", naveo je Brković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније