Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 08. 2024. 07:07 >> 07:07
Čitaj mi:

istraga pokazala

Za šverc koriste i dronove

Da šverceri širom svijeta koriste vrlo maštovite načine za prenos robe, govori davnašnji slučaj kada su zatvorski čuvari uhvatili mačku kod koje su „pronađene“ testera i mobilni telefon, u trenutku dok je pokušavala da prođe kapije jednog zatvora na sjeveroistoku Brazila.

Čuvari su, naime, primijetili da je bijela mačka koja im se približavala po mraku, bila oblijepljena  selotejpom u predjelu stomaka i kičme. Kada su bolje pogledali, vidjeli su da mačka „nosi“ još i bušilice, slušalice, memorijsku karticu, baterije i punjač za mobilni telefon.

Agencija Rojters je prenijela da su sva dvjesta šezdeset i tri zatvorenika u zatvoru u Arapiraki, gradu od 215 hiljada stanovnika u brazilskoj državi Alagoas, smatraju osumnjičenima u slučaju zavjere koji je istraživala lokalna policija.

„Teško je otkriti odgovornog za ovo, jer mačka ne može da govori“ – kazao je tada sasvim ozbiljno neimenovani zatvorski čuvar za lokalni list „Estado de S Paulo“. Incident se dogodio na dan dočeka Nove godine, a mačka je, nakon što je „uvaćena u švercu“, odnijeta u centar za bolesti životinja.

Nije poznato šta se dešavalo sa lovačkim psima u Crnoj Gori koji su na istovjetan i maštovit način švercovali drogu sa Kosova, ali je poznato da sasvim sigurno nijesu završavali u centre za bolesti životinja. Niti su njihovi vlasnici završavali u zatvorima, i ako je policijaskim službenicima moglo biti poznato ko se na ovaj način tada bavio švercom. Ispalo je tako da slučaj sa mačkom u Brazilu nije ni malo originalan, i da su taj metod koristili i crnogorski kriminalci mnogo ranije. 

Šverceri su bili obučeni u lovce. Kretali su se nesmetano u graničnom pojasu, a svoje dresirane pse su slali na Kosovo. Njihovi „kolege“ sa druge strane granice su sačekivali kerove i oko njih selotejpom oblepljivali po dva kilograma heroina. Psi su se potom uredno vraćali svojim vlasnicima u Crnu Goru, koji su bez ikakvog rizika dobijali heroin na ruke.

Priče o švercu raznih vrsta roba na Kosovo i sa Kosova mimo carinskih punktova, odnosno šumskim putevima, djeluju fantastično kada se govori, recimo, u jednom slučaju  o stotinu i više zaplijenjenih konja natovarenih cigaretama. 

Naime, u to vrijeme jedan od otpuštenih rožajskih policajaca koji su kasnije po pritiskom međunarodne zajednice vraćeni na posao, pričao je da je tada čitavo stočarsko naselje na planinskom prevoju Kula, na potezu Giljevo Polje – Crni Vrh, služilo kao magacinski prostor za raznu akciznu robu.

„Švercovana roba se do tamo, sa naše strane, izbacije traktorima, a sa kosovske dolaze Albanci sa konjima i tovare koliko mogu. Tu se vrši pretovar i primopredaja“ – pričao je ovaj policajac. On je tvrdio da je prije otpuštanja zaplijenio oko milion eura vrijednosti razne akcizne robe.

„Jednom prilikom zaustavio sam kolonu od sto dvadeset konja natovarenih sa oko hiljadu i četiristo paketa cigareta. Šta se desilo? Naređeno je ubrzo da se konji propuste, ’jer je to program’. Šta je značilo ’program’, osim da je za to neko znao i odobrio“ – kazao je tada taj policajac.Konje i terenska vozila, motore četvorotočkaše,  kojima su šverceri opremljeni, zimi mijenjaju motorne sanke. 

Maštovitost nije falila ni švercerima na granici sa Hercegovinom koji su koristili koriste  životinje, prije svega magarce, koji sami prelaze granicu, bez pratnje, tako da u slučaju da tovari budu uhvaćeni, kriminalci ne trpe nikakav rizik.

 „A ni magarci ne znaju da govore, kao ni mačka i lovački psi“ – kaže u šali sagovornik našeg portala.

Pretpostavka za sve to su porozne granice. A da je crnogorska granica prema susjednim državama jako porozna, najbolje govore podaci o ilegalnim graničnim prelazima, odnosno prelazima koje ne obezbjeđuje granična policija, ali ih koriste mještani najbližih sela. 

Nerijetko, međutim, ove puteve koriste i šverceri za prebacivanje roba svih vrsta, budući da je najveći dio ovih puteva prohodan za automobile i terenska vozila, a neki čak i za velike kamione, odnosno šlepere, i posebno u ovo doba godine, odnosno u ljetnjem periodu, o čemu je Portal RTCG vrlo detaljno pisao.

Nije nepoznato, kada se o maštovitosti radi, da su zatvorenicima nerijetko telefoni u zatvore ubacivani iz vazduha – putem dronova, a ti slučajevi su u ranijem periodu bilježeni i u Crnoj Gori.        

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније