Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marko Terzić

03. 08. 2024. 19:38 >> 19:38

stručnjaci savjetuju

Bez pravosnažnih presuda, nema efekata borbe protiv organizovanog kriminala

Crna Gora i dalje čeka pravosnažne presude u slučajevima organizovanog kriminala. A bez njih kako poručuje član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda, nema ni efekata borbe protiv organizovanog kriminala. Da sud može ažurnije da radi svoj posao, ističu iz Specijalnog državnog tužilaštva dok iz MANS-aporučuju da još nema bilo kakvog pomaka kada je u pitanju reforma pravosuđa.

Specijalno državno tužilaštvo dovelo je na optuženičku klupu armiju osumnjičenih. A tamo gužva nikako da se raščisti. 

“Smatramo da sud može ažurnije da radi svoj posao. Pokrenuli smo veliki broj krivičnih postupaka pred sudom. Nijesu ti postupci daleko odmakli, neki nisu ni počeli. U nekima su se tek potvrdile optužnice,  ali nemamo glavnog pretresa, tako da jednostanvno smatramo da ima tu prostora za napredak”, kazao je specijalni tužilac Vukas Radonjić. 

Od šverca cigareta, kokaina, zloupotreba službenog položaja do likvidacija i pranja novca, brojni su slučajevi koji su protresli javnost. I dok akcija SDT-a ne fali, sudskih epiloga nema ni na vidiku. 

“EK naročito u posljednjem izvještaju je konstatvoala da imamo  rezultate kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. Međutim, takođe se pocrtava da to nije ono što je Crnoj Gori dovoljno  i da borba protiv korucpije i organizovanog kriminala mora biti održiva. U njihovoj intepretaciji zapravo u onome što mi kao građani očekujemo je da imamo konačno prpesude za organizovani kriminal”, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

“Jer bez sudskih epiloga ne možemo uopšte da cijenimo na kakav je kvalitet optužnice, a i dvije su strane tu problem. Jedno je što je potrebno za efikasnost pravne države da se dođe do praovsnažne presude,  a drugo je što osobe koje su u sudskim postupcima i imaju pravo na suđenje u razumnom roku”, kaže član Tužilačkog savjet Siniša Gazivoda.

Mada je reforma jedna od omiljenijih riječi kod naših političara, kada je u pitanju sudstvo, uglavnom svjedočimo samo najavama.

“Ministarstvo pravde je insituicionalno nadležno da se bavi time. Mi smo vidjeli da u strateškim dokumentima koje oni proizvode da se nisu bavili time. Imali smo čitav set ovih takozvanih  IBAR zakona vidjeli smo da ni oni ne adresiraju to pitanje”, kaže Gazivoda.

“Vidjeli smo iz dokumenta koji je pripremilo Ministarstvo pravde o reformi pravosuđa da nemamo ni jednog slova na primjer o vetingu. Vidimo da je ideja za koju su se zalagali kad je u pitanju uspostaljanje specijalnog suda za korucpiju i organizovani kriminal da je to ideja koja je posluzila za neku političku promociju da kasnije kada je trebalo doći u realizaciju da se to nije desilo”, kaže Milovac.

A vidjeli smo i da se nastavljaju akcije SPO-a i SDT. No kako poručuje Gazivoda sve dok ne budemo imali pravosnažne presude, neće biti ni efekata borbe protivorganizovanog kriminala. A nije ni tajna zaključuje Milovac, da su rijetke političke partije kojima odgovara, jako pravosuđe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније