Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

17. 08. 2024. 10:47 >> 10:47

ogorčenje širom zemlje

Indija: Štrajk ljekara poslije svirepog ubistva mlade doktorke

Indijski ljekari počeli su danas štrajk širom zemlje poslije silovanja i ubistva mlade ljekarke, što je izazvao ogorčenje širom zemlje gdje su silovanja žena hronični problem.

Otriće krvavog tijela 31-godišnje ljekarke, 9. avgusta u javnoj bolnici u Kolkati, na istoku zemlje, podstakao je nasilne demonstracije u više gradova.

Prvo su ljekari i zdravstveni profesionalci pozvali na demonstracije da se traže uvođenje mjera, a desetine hiljada Indijaca brzo se pridružilo tom pokretu.

Tijelo ubijene doktorke pronađeno je u amfiteatru u univerzitetskoj bolnici, zbog čega se misli da je ona otišla tamo da se odmori tokom smjene od 36 sati.

Obdukcijom je potvrđeno da se radi o silovanju i ubistvu. U podnesku sudu roditelji žrtve su rekli da sumnjaju na kolektivno silovanje.

Ljekari u javnim bolnicama u raznim državama prekinuli su 12. avgusta sve procedure koje nijesu hitne na "neodređeno vrijeme" tražeći pravdu i veću bezbjednost na radnom mjestu.

Jutros je Indijska medicinska asocijacija (IMA) pojačala pokret proglađavajući 24-oročasovni štrajk, sem za hitne slučajeve.

"Tražimo razumijevanje i podršku nacije u ovoj borbi za pravdu za ljekare i svoje ćerke", istakao je R.V Asokan, šef IMA u saopštenju.

"Tridesetčasovna smjena žrtve i nedostatak bezbjednih mjesta za odmor opravdavaju potpunu reviziju uslova rada i života ljekara," saopštila je asocijacija ocjenjujući ubistvo "varvarskim".

Ljekari traže sprovođenje zakona o centralnoj zaštiti kojim bi se ljekari obezbijedili od nasilja.

Seksualno nasilje prema ženama je veoma rasprostranjeno u Indiji, gdje je u prosjeku prijavljeno 90 silovanja dnevno 2022. godine u zemlji od 1,4 milijarde stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније