Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

18. 07. 2024. 14:46 >> 14:50

ZVANIČNO SE OGLASILI

Europol: Jedan od osumnjičenih u akciji "General" navodno odgovoran za više ubistava

Iz Europola su naglasili da su crnogorske vlasti ove sedmice uhapsile devet osoba, koje se smatraju metama visoke vrijednosti, a bili su na ključnim pozicijama u organizacijama za trgovinu drogom zapadnog Balkana. Iz Europola su se zvanično oglasili povodom akcije "General". 

"U ovoj akciji ciljano je ukupno 19 osoba. Četvorica su optužena u zatvoru, a petoro je još u bjekstvu. Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija putem Europola između australijske federalne policije i policije Novog Južnog Velsa, crnogorskog Specijalnog odjeljenja policije (Specijalno policijsko odjeljenje) i Uprave za borbu protiv droga Sjedinjenih Država (DEA). Istraga je pokrenuta nakon što su organi za sprovođenje zakona presreli 1,8 tona kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine", tvrdi se u saopštenju Eurpola.

Ciljane osobe bile su usko povezane sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim u okviru veće mreže trgovine drogom raširenom širom Balkana i dalje, dodaje se.

"Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najozloglašenijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok su drugi osumnjičeni da vode sopstvene nezavisne kriminalne grupe. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi", naveli su iz Europola. 

Devet osumnjičenih su već poznati organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim ranijim istragama o trgovini drogom, ukazuje se.

"Istražitelji su identifikovali da su mreže u kojima su igrali vodeću ulogu razvile veliku logističku mrežu kako bi olakšale trgovinu drogom iz EU u Australiju. Bili su u mogućnosti da snabdijevaju kokain iz zemalja porijekla i transportuju ga za konačnu distribuciju na evropskim i australijskim krajnjim tržištima. Dan akcije 17. jula 2024. doveo je do pretresa na 15 lokacija u Crnoj Gori, devet hapšenja, zapljene dokumentacije, 22 komada vatrenog oružja i 722 komada municije, 15 vozila, 2 plovila, luksuzne satove i gotovinu", naglašeno je u saopštenju Europola.

Poslednjih godina, kriminalne mreže Zapadnog Balkana sve više ciljaju na australijsko tržište droge, pošto je ilegalna zarada od trgovine kokainom tamo znatno veća nego na evropskim tržištima, pojašnjava se

"Ruta snabdijevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa pretovarom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako jedan kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama porijekla, na australijskom crnom tržištu mogao bi dostići više od 100.000 eura. Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire", ocjenjuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније