Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS/Agencije ]

14. 08. 2024. 06:59 >> 06:59
2
Čitaj mi:

RAT U UKRAJINI

Moskva kritikuje UN što nije osudila upad u Kursku oblast; Kijev: Primoravamo Rusiju da učestvuje na samitu o miru

Rat u Ukrajini – 903. dan. Najviše borbi vodi se na pravcu Pokrovska, saopštava Generalštab Ukrajine. Ipak, ruska oblast Kursk, u koju su upale ukrajinske trupe, i dalje je glavna tema rata u Ukrajini. Rusija je u UN kritikovala zapadne saveznike Kijeva što nisu osudili upad ukrajinskih snaga. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao da je upad u Kursku oblast učinjen kako bi primorali Rusiju da učestvuje na samitu o miru – jer to ne bi učinila svojevoljno.

Od početka dana bilo je 80 borbenih okršaja sa ruskim trupama na frontu, od kojih je skoro polovina zabilježena na Pokrovskom pravcu, saopštio je Generalštab Ukrajine.

U Lisičanku, na istoku Ukrajine, poginule su dvije osobe prilikom granatiranja autobusa sa civilima, saopštili su ruski mediji. Ranije su zvaničnici Moskve naveli da je u napadu ranjeno više od 30 ljudi.

Rusija je u UN kritikovala zapadne saveznike Ukrajine zato što nisu osudili upad Kijeva u rusku oblast Kursk, optužujući ukrajinske snage za ubijanje civila i dovodeći u pitanje ciljeve prekograničnog napada.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski obavijestio je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da su snage Ukrajine preuzele kontrolu nad 74 naselja u ruskoj južnoj Kurskoj oblasti.

Svrha operacije Odbrambenih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Ruske Federacije nije zauzimanje stranih teritorija, već očuvanje života našeg naroda i zaštita teritorije Ukrajine od ruskih napada, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Georgij Tihi.

Rusiju treba primorati da učestvuje na samitu o miru jer to ne bi učinila svojevoljno, rekao je Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, navodeći da je to jedan od razloga upada ukrajinskih snaga u Rusiju.

Sa druge strane, komandant specijalnih snaga "Ahmat" poručuje da je većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast već uništena, a sve oblasti u kojima se kreću te snage su pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija planiraju da nastave da isporučuju gas Evropi uprkos borbama koje se nastavljaju u blizini glavne prekogranične tranzitne tačke goriva.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније