Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

28. 07. 2024. 08:30 >> 08:30
Čitaj mi:

Predsjednički izbori u Venecueli

Žena koja je ujedinila opoziciju ne može na crtu Maduru

U Venecueli se danas održavaju predsjednički izbori, za koje neki kažu da bi mogli biti istorijski. Opozicija je, prema nekim procjenama, konačno dovoljno snažna da izađe na crtu predsjedniku Nikolasu Maduru, koji se bori za treći mandat. Međutim, odlukom Vrhovnog suda, ime najvažnije opozicione figure, žene koja je ujedinila opozicione snage Marine Korine Maćado neće se naći na glasačkom listiću.

Marina Korina Maćado okupila je i pokrenula opozicioni pokret u Venecueli, a mnogi glasači je smatraju jedinim pravim izazivačem socijaliste Nikolasa Madura.

Maćado je na političku scenu stupila prije 12 godina, suprotstavljajući se pokojnom predsjedniku Ugo Čavezu u Kongresu. CNN piše da je ostalo upamćeno kako se tada marginalna opoziciona političarka obrušila na predsjednika, koji je bio na vrhuncu svoje moći, tokom njegovog godišnjeg obraćanja naciji u Kongresu.

Maćado je ustala sa svog mjesta i vikala na Čaveza, a kada je završila, on joj je iziritirano rekao: „Orao ne lovi muvu“.

Mlada političarka tada je izgubila primarnu trku da bude protivkandidatkinja Čavezu na predsjedničkim izborima. Ni sada se njeno ime neće naći na glasačkom listiću, ali ovog puta razlog nije niska popularnost.

Upravo suprotno, Maćado je prošle godine osvojila 90 odsto opozicionih primarnih glasova i izabrana da bude Madurova protivkandidatkinja, ali joj je kandidatura zabranjena zbog navoda da u svoju imovinu nije prijavila vaučere za hranu.

Maćado je ovu odluku Vrhovnog suda Venecuele opisala kao nelegitimnu, nepravednu i protivustavnu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније