Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

28. 07. 2024. 07:11 >> 07:12
1

osvrt

Svjedok sedmice: Marko Begović

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla univerzitetskog profesora u Norveškoj Marka Begovića.

Ponedjeljak

Da kriza legitimiteta ne stanuje samo u Crnoj Gori, potvrđuje izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, mimo svih demokratskih standarda i pravila ponašanja, sadašnja potpresjednica Kamala Haris je novi kandidat Demokratske strane. Manipulacija javnosti i ignorisanje problema jeste novost u američkoj politici, pa je atentat na drugog kandidata potpuno stavljen van ozbiljnije medijske pažnje, jer show must go on. Možda američki sistem koji se dominantno bazira na elastičnim i ujedno snažnim institucijama, može sebi dozvoliti demokratski deficit, u Crnoj Gori je to dio kulture i obrazac ponašanja.

Utorak

Od obećane meritokratije do spekulativne demokratije i decentralizovane partitokratije u formi oligopola. Najava rekonstrukcije, dodatno je oživjela stare apetite oko državnog kolača. Rezultat je više nego spektakularan, a nova Vlada predstavlja ruganje svim izvještajima Evropske komisije o napretku. Podsjetio bih da nam partneri skreću pažnju na neophodnost depolitizacije, racionalizacije i profesionalizacije državnog aparata. Umjesto servisno orijentisane javne uprave, Crna Gora ima najglomazniju birokratiju dominantno izdijeljenu na nacional-partijske feude. Da je rekonstrukcija bila nepotrebna, a možda čak i dugoročno štetna, ubrzo su se tim povodom oglasili iz Evropske komisije i američke vlade. Uprkos taktičkom potezu sa Bošnjačkom partijom, naši saveznici neće blagonaklono posmatrati jačanje nacionalističkih i šovinističkih tendencija, koje korespondiraju porastu klijentelizma, nepotizma i korupcije. Opozicija ostaje nesposobna da kapitalizuje jer je balast organizovanog kriminala prevelik.

Srijeda

Dok Međunarodni sud pravde donosi još jedno mišljenje (ko zna koje po redu) o izraelskom kršenju međunarodnog prava, Netanjahu drži lekcije iz morala u američkom Kongresu sa sve potjernicnom Međunarodnog krivičnog suda na čekanju. Zanimljivo je pratiti neprijatnu tišinu organizacija civilnog sektora iz Crne Gore, koje su po pravilu uvijek prve da se dodvore međunarodnim finansijerima. Pasivnu agresivnost pojedinih aktera sa Zapada, umjesno koristi Kina. Kineska mirna voda, nakon uspješnog posredovanja između Irana i Saudijske, krutih tradicionalnih neprijatelja, u Pekingu je ozvaničeno približavanje dvije palestinske frakcije, sa idejom zaokruživanja subjektiviteta Palestine. Ovaj korak može voditi i ka jačanju demokratskih i manje konzervativnih aktera u Izraelu. Konsekventno, namjera je da se obezbijedi predvidljivost u odnosima dva arhineprijatelja ali i potencijalnoj pacifikaciji regije, jer proširivanje sukoba ne odgovaraju Saudijcima i Katarcima, kao ni Kinezima.

Četvrtak

Kada sopstveni podredimo tuđim interesima, i to ničim izazvani,  stiže poklon u vidu diplomatske rampe za mitomaniju i servilnost, a žuti karton za Spajića. Vijest iz komšiluka ne bi trebalo da nas iznenadi, štaviše, radi se o kalkulisanoj i pedagoškoj odluci sa namjerom da se skrene pažnja crnogorskim vlastima. Naime, u međunarodnim odnosima je dozvoljeno sve, osim laganja, i više se cijeni predvidljiv neprijatelj nego nepouzdan saveznik. Čini se da je ovo posljednji trenutak za ovu freško rekonstruisanu Vladu da se vrati na reformski kolosijek i odbaci gubitničku politiku devedesetih godina prošlog vijeka. MVP i dalje ćuti, a Vlada se pravi da nije tu.

Petak

Dan pred sjednicu gradskog parlamenta, pozvan sam da gostujem u emisiju sa temom o stanju u ŽRK Budućnost, ali kako se zamjenik gradonačelnice nije odazvao pozivu, emisija je otkazana. Stanje u ovom, za nas Crnogorce i Crnu Goru, najznačajnijem sportskom kolektivu, paradigma je ne samo stanja sporta, već društva u cjelini. Naime, nakon prošlogodišnje informacije da je Milena Knežević, jedna od najtrofejnijih rukometašica suspendovana, jer je u drugom stanju, izgleda nije bilo dovoljno da se odgovorni sportski i državni akteri zapitaju. Ranije ovog mjeseca, nadležni arbitražni sud je potpuno očekivano donio odluku u korist naše sportistkinje, pa je to bio osnovni razlog zašto se Bemax povukao iz upravljačke strukture kluba. No, to je nažalost samo djelić problema, jer je sada izgleda jasno da je u dužem vremenskom periodu klub izbjegavao obaveze prema sportistima i državi Crnoj Gori, u smislu obaveznih doprinosa, poreza na kapitalnu dobit ali i obezbjeđivanja neophodnih radnih i boravišnih dozvola u skladu sa radno-pravnim statusom sportista i sportskih radnika.

S druge strane, odbornici podgoričkog parlamenta su mahom izjavljivali kako je u redu da jedno pravno lice godinama ne uplaćuje obavezne poreze i dopirnose, pa na taj način šalju opasnu poruku da se isplati kršiti propise države Crne Gore. Kako se radi o višemilionskoj šteti, nejasno je šta čekaju Poreska uprava, Ministarstvo unutrašnjih poslova ili postupajući tužilački organ. Podsjetio bih da se ovaj klub više puta gasio, ili mijenjao pravni status, ali tada niko nije obraćao pažnju.

Takođe, suvišno je komentarisati učešće dvije crnogorske delegacije na svečanom otvaranju Olimpijskih igara, jer podsjeća na godinu ranije nastup crnogorskih državnika tokom zasijedanja Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija. No, ovom prilikom bi trebalo podsjetiti poreske obveznike ali i nadležne organe da je Crnogorski olimpijski komitet dobio preko milion eura što kroz zakonitu proceduru (konkurs), što kroz diskrecione i zakonski upitne odluke, mahom za nepostojeće troškove. Ovi troškove su dominantno pokriveni od strane organizatora Igara, dok za košarkašice i druge sportske kolektive hronično izostaje podrška.

Izgleda da su nenamjensko trošenje, neplaćeni doprinosi, utaja poreza i vjerovatno pranje novca odraz patriotizma koji nastavljaju i vlasti nakon 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније