Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Portal Press ]

27. 07. 2024. 15:51 >> 15:51
4
Čitaj mi:

MINISTAR FINANSIJA

Vuković: Oko 300 hiljada zaposlenih od 1. oktobra primiće uvećane zarade

Ministar finansija Novica Vuković odgovorio je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, te naglasio da će oko 300 hiljada zaposlenih od 1. oktobra primiti uvećane zarade.

“Ovo se posebno odnosi na one koji primaju minimalnu zaradu, a koji mogu računati do 150 eura za radna mjesta sa srednjom školom ili do 350 za radna mjesta sa visokoškolskim obrazovanjem", istakao je Vuković.

Dodao je da će tako minimalna zarada za one koji pokrivaju poslove do petog stepena obrazovanja iznositi 600, odnosno 800 eura za one koji pokrivaju poslove od šestog stepena obrazovanja, čime će se dostići prosjek zarade od 1.000 eura.

Na pitanje šta od Fiskalne strategije mogu očekivati penzioneri, Vuković je kazao da i penzioneri mogu očekivati nova povećanja, odnosno oko 8% uvećana primanja.

“Dakle, počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura”, istakao je on.

U dijelu pitanja koje se odnosi na očekivanja privrede, ministar je kazao da privrednici mogu računati na unaprijeđen poslovni ambijent “jer će se smanjenjem stope doprinosa za PIO na teret poslodavaca ostvariti značajne uštede koje mogu biti iskorišćene za dodatno zapošljavanje ili kompenzaciju troškova nastalih povećanjem minimalne zarade”.

Pojasnio je da će na svaku zaradu od 550 eura ili više, poslodavci ostvariti uštede, što će dodatno olakšati poslovanje i stimulisati rast.

Na pitanje kako će reforma uticati na poresko opterećenje zarade, ministar finansija je kazao da će ova reforma omogućiti Crnoj Gori da ima najniže poresko opterećenje na rad, a time i najniže troškove zarada u Evropi.

“Niže poresko opterećenje, uticaće i na smanjenja nezaposlenosti i smanjenja neformalne zaposlenosti. Uvjeren sam da će sve ove mjere doprinijeti daljem razvoju naše ekonomije i poboljšanju životnog standarda svih građana” zaključio je Vuković.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније