Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

27. 07. 2024. 13:37 >> 13:41
1
Čitaj mi:

O FISKALNOJ STRATEGIJI

MF: Penzije će rasti, finansiranje Fonda biće stabilno

Do smanjenja penzija neće doći, već do njihovog povećanja i to isključivo zahvaljujući projektovanom rastu prosječne zarade, saopštilo je Ministarstvo finansija, povodom jučerašnjeg okruglog stola na temu Fiskalne strategije Crne Gore.

Navode da su svi učesnici u raspravi dobili odgovore na konstatacije, "uključujući i one koji ih nisu sačekali", i da je sve precizirano.

Kako navode u MF povećanje minimalne i prosječne zarade i posljedično tome povećanje penzija "samo jedna od desetine" mjera planiranih Fiskalnom strategijom.

Oni ističu da su sve mjere usmjerene na povećanje standarda građana, ali i unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privrede.

"Poreska reforma koja podrazumijeva smanjenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koja će koštati 180 - 200 miliona eura - apsolutno je održiva i fiskalno neutralna, jer će se finansirati iz niza kontramjera predviđenih Fiskalnom strategijom, koje će omogućiti rast prihoda koji u konzervativnom scenariju iznose 240 miliona eura. Dakle, značajno više od neophodnog za finansiranje ove reforme, što znači da nema 'rupe' u Fondu PIO već je obezbijeđeno stabilno finansiranje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija ističe i da Fiskalna strategija ne predviđa povećanje opštih stopa: PDV-a, poreza na dohodak, poreza na dobit i slično.

U saopštenju ističu i da vodeći se opreznim pristupom pri planiranju prihoda u srednjoročnom okviru, kod kompenzacionih mjera taj resor nije kalkulisao prihode od legalizacije nelegalno izgrađenih objekata, oduzimanja nelegalno stečene imovine i slično, a što se, kako dodaju, očekuje.

"Dvije minimalne zarade od 600 eura i 800 eura (prosječno 700 eura), u zavisnosti od stručne spreme zaposlenog, rezultat su zahtjeva reprezentativnih predstavnika poslodavaca u okviru obaveznog socijalnog dijaloga koji je vođen na temu ove reforme. Time se došlo do optimalnog modela koji omogućava rast zarada svih zaposlenih, a ne samo zaposlenih u javnom sektoru, čemu smo imali prilike da svjedočimo. Ova reforma je zbog toga inkluzivna i pozitivna - za zaposlene i penzionere, kao i za poslodavce, uz očuvanje pune makroekonomske i fiskalne stabilnosti", navodi se u saopštenju.

Još jednom ponavljaju da povećanje minimalne i prosječne zarade i penzije ne zahtijeva reformu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja niti uvođenje drugog penzionog stuba.

"Sve penzije, kao i do sada finansiraće se isključivo preko Fonda PIO. Do smanjenja penzija neće doći već do njihovog povećanja i to isključivo zahvaljujući projektovanom rastu prosječne zarade", poručuju iz resora finansija.

Kažu i da su sve reforme predviđene Fiskalnom strategijom za period 2024 - 2027. fiskalno održive, te da tome svjedoči suficit tekuće budžetske potrošnje projektovan u periodu 2024 - 2027.

"To znači da se zadovoljava 'zlatno pravilo' da država sve tekuće obaveze finansira iz tekućih prihoda, a Crna Gora postaje država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi", kažu u Ministarstvu finansija.

Poručuju i da je stabilnost javnih finansija prioritet Ministarstva finansija,

"To dokazuju i ostvareni rezultati u ovoj godini: suficit budžeta za od januara do kraja juna; prihodi budžeta veći od planiranih u periodu januar - jun 2023. za 78 miliona eura; nema zaduženja za ovu reformu kao što nije bilo ni pri povećanju minimalne penzije u januru ove godine. Pozajmice će biti korišćene isključivo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata; zabilježena realna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu od 4,4 odsto jedna je od najvećih u Evropi; najniža stopa nezaposlenosti do sada od 11,9 odsto", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније