Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Danijel Pardo - BBC Mundo, dopisnik iz Meksika  [ BBC ]

27. 07. 2024. 17:53   >>  20:20

Kriminal i Meksiko: Ko su „El Majo“ Zambada i El Čapov sin, uhapšene vođe narko kartela

Jedan od trojice osnivača narko kartela Sinaloa, kao i sin drugog osnivača, uhapšeni su u akciji američkih vlasti.

Ima vrlo malo fotografija o Ismaelu „El Majo" Zambadi (levo) i Hoakinu Guzmanu Lopezu
BBC
Ima vrlo malo fotografija o Ismaelu „El Majo" Zambadi (levo) i Hoakinu Guzmanu Lopezu

„Tražili su ga svuda a čovek se nije ni krio", glasi tekst pesme Los Tucanes de Tijuana, spevane u čast Ismaela „El Majo" Zambade.

Slavni 76-godišnji narko diler, jedan od trojice osnivača i dosadašnjih vođa meksičkog kartela Sinaloa, uhapšen je u četvrtak posle akcije američkih vlasti.

Priveden je i Hoakin Guzman Lopez, 38-godišnji sin drugog osnivača kartela, ozloglašenog Hoakina „El Čapo" Guzmana, koji služi doživotnu kaznu zatvora u SAD od 2019. godine.

Navodeći meksičke i američke zvaničnike, Vol strit žurnal prenosi da je Zambadu prevario viši član Sinaloe da uđe u avion posle višemesečne operacije istražitelja američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti i FBI.

To je do sada nezabeleženi udarac za dvojicu najtraženijih trgovaca drogom na svetu, optuženih za iznuđivanje, korupciju, trgovinu drogom i pranje novca.

El Majo, poznat i kao „Čovek sa šeširom", bio je poštovan i ozloglašen tokom pet decenija provedenih u ovom poslu.

Pesma Los Tucanes, koja ima 10 miliona pregleda na Jutjubu, dalje glasi: „Zakon želi da ga zaustavi, neprijatelji žele da ga ubiju, ali niko nije uspeo - đavo im dolazi na vrata."


Pogledajte i ovu priču:


Od dilera do vođe

Zambadin uspon od običnog dilera do „kapo de kaposa" (šefa nad šefovima), kako ga često nazivaju, priča je o pragmatizmu, lukavosti i korupciji.

Nakon što je kratko radio kao dostavljač nameštaja na ulicama Kuliakana, grada na severozapadu Meksika, Zambada je započeo karijeru u podzemlju kao prodavac i prenosilac droge sedamdesetih.

Prvo je radio za kartel Gvadalahara, pionira u ovoj oblasti, koji je trgovao opijumom, marihuanom i, na kraju, kokainom.

Potom je radio u kartelu Huarez, prvo na srednjem nivou odlučivanja, a potom i kao vođa, postavši sve bliži Amadu Karilju, takozvanom „Gospodaru neba".

Odatle se veruje da je stvorio mrežu kontakata u Kolumbiji, zemlji u koju je putovao da stekne dobre prijatelje i partnere u proizvodnju kokaina.

Mediji u Meksiku izveštavaju o hapšenju El Maja
Reuters
Mediji u Meksiku izveštavaju o hapšenju El Maja

I dok su drugi bosovi umirali ili padali, Zambada je postajao sve moćniji.

Retko je imao problem da izda saveznika.

Ali ako ga nešto razlikuje od drugih narko bosova, to je onda da se uvek držao podalje od javnosti.

Maltene ne postoje njegove fotografije.

O njemu je pisano da je bio podvrgnut plastičnim operacijama da bi izmenio izgled.

Da je visok 180 centimetara.

Da je krupan i snažan.

Da je imao mnogo žena i dece.

Ali vrlo malo više od toga.

Budžet od milion dolara za mito

Jednog od El Majovih sinova, Vičentea Zambadu Nieblu, uhapsile su meksičke vlasti 2009. godine.

Kasnije je objavljen njegov zatvorski dnevnik.

U njemu, i u iskazu koji je dao američkim vlastima, Zambada Mlađi je rekao da je njegov otac izdvajao budžet od miliona dolara mesečno za mito i da je njegova mreža saučesnika obuhvatala banke i vlade.

El Majo je takođe navodno bio jedan od narko bosova koji je najviše polagao na građenje veze sa zajednicom iz koje potiče.

Bio je pokrovitelj El Alama, njegovog rodnog sela, i drugih gradova u regionu Sinaloa, finansirajući njihove radove i proslave.

Jedan od El Čapovih naslednika

Malo se zna o Hoakinu Guzmanu Lopezu, koji je priveden zajedno sa Zambadom u četvrtak.

Ovaj 38-godišnjak, poznat kao El Guero, sin je El Čapa i Grizelde Lopez Perez, druge supruge slavnog narko vođe.

El Čapo je imao desetoro dece sa tri žene: Alehandrinom Salazar, Grizeldom Lopez i Emom Koronel.

Hoakin je član Los Čapitosa, ćelije koju čine El Čapova deca, među njima Hoakinov brat Ovidio, koji je izručen Sjedinjenim Američkim Državama u septembru prošle godine, nakon njegovog hapšenja u januaru 2023. godine.

Neki smatraju Hoakinovu ulogu u kriminalnoj organizaciji nižom od Ovidiove.

Međutim američki Stejt department tvrdi da je Hoakin vršio „komandu visokog ranga i kontrolne funkcije" i u grupi Los Čapitos, i u kartelu Sinaloa.

Američke vlasti tvrde da su posle smrti El Čapovog starijeg sina Edgara, Hoakin i Ovodio nasledili većinu dobiti od prodaje narkotika i počeli da ulažu velike količine gotovine u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji.

Prema bivšim El Čapovim saradnicima, Hoakin i Ovodio su takođe učestvovali u pomoći da narko bos pobegne iz maksimalno obezbeđenog zatvora u Meksiku 2015. godine - što je bio njegov drugi zatvorski beg posle podizanje optužnice za ubistvo i trgovinu drogom 1993. godine.

Američke vlasti takođe insistiraju da Hoakin i Ovodio Guzman Lopez vode najmanje 11 laboratorija koje proizvode metamfetamin u meksičkoj državi Sinaloa.

Protiv Hoakina je u SAD prvi put podignuta federalna optužnica za trgovinu drogom 2018. godine.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније