Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Milica Kapa, TVCG

26. 07. 2024. 19:35 >> 19:36

O FISKALNOJ STRATEGIJI

USSCG: Ne ukidajte doprinose; UPCG: Fond PIO oduvijek bio neodrživ

Povećanje minimalne prosječne zarade, smanjenje poreskog opterećenja na rad čini komponentu programa Evropa sad 2, a koristi će imati i zaposleni i poslodavci, poručili su predstavnici Vlade koji su na okruglom stolu, u okviru javne rasprave predstavili Fiskalnu strategiju do 2027.

S druge strane, pojedini analitičari upozoravaju da Fiskalna strategija ne može biti dokument koji se bavi reformom penzionog sistema bez detaljnijih analiza kroz sektorske politike. Poručuju i da je primjetno povećavanje administracije.

Uvećanjem minimalne i prosječne zarade, kao i smanjenje dopinosa PIO biće zadovoljni i radnici poslodavci, poručili su iz Vlade tokom javne rasprave o Fiskalnoj strategiji.

“Mimo zaposlenih, odnosno ove kategorije zaposlenih koja prima minimalnu zaradu, svi zaposleni u Crnoj Gori ostvaruju rast zarade na osnovu ove reforme i to prije svega na osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog. Imajući u vidu shodno Zakonu o radu usljed smanjenja poreza i doprinosa na teret zaposlenog, poslodavac je dužan da taj dio poreza odnosno doprinosa obračuna i prenese na neto zaradu zaposlenog”, kazala je Milena Milović, savjetnica predsjednika Vlade.

A doprinosi na teret poslodavca biće ukinuti, pa oni povećanja zarada neće ni osjetiti.

“I pored povećanja zarada za sve zaposlene, svi poslodavci koji trenutno isplaćuju zarade koje su iznad, da tako kažem, 600 eura odnosno novog nivoa minimalne zarade ostvaruju isključivo uštedu.

“Po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje projektuje se trošak na oko 180 do 200 miliona eura i taj iznos se kompenzuje različitim mjerama na prihodnoj strani budžeta. Ono što očekujemo je ukupan prihod od oko 240 miliona eura, a to ukazuje na fiskalno neutralan efekt reforme već u 2025. godini”, navela je Milica Adžić iz MInistarstvo finansija.

No, Unija slobodnih sindikata snažno se protivi ukidanju doprinosa za Fond PIO, jer smatraju da se time gubi stalan izvor finansiranja penzija.

“Ja vas najiskrenije molim, ali molim i pozivam, ne ukidajte nam doprinose PIO, nemojte to da radite, dajete onima koji imaju, uvodite nas u jednu strašnu nestabilnost. Kada bi ovi doprinosi ostali, jer smo prošle godine bili blizu održivosti budžeta fonda PIO, u perspektivi sa povećanjem zarada, taj bi budžet bio najvjerovatniji u bliskoj budućnosti, skoro pa potpuno održiv”, navodi Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

S druge strane, Unija poslodavaca ne vidi problem u smanjenju doprinosa, jer je, kako kažu, Fond PIO oduvijek bio neodrživ. Za njih je najvažnija optimizacija javnog sektora.

“Ova fiskalna strategija, da li će se usvojiti u ovom ili nekom sličnom obliku, manje je važno kada je u pitanju crnogorska privreda, važno je da se rješavaju one anomalije koje postoje decenijama, a koje, očigledno, niko ne rješava, da li zbog toga što su prilično nepopularne, a pričam prije svega o optimizaciji državne uprave, odnosno javnog sektora”, kaže Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Na javnoj raspravi moglo se čuti i da je Fiskalnom strategijom izostavljena borba protiv inflacije.

“Glavna zamka fiskalne strategije jeste pretpostavka da se keš na ruke i dalje isplaćuju u mjeri kao kod programa Evropa sad jedan. Pošto to nije slučaj, na ovaj način će se upumpati iz državnih novaca i naših novaca, velika količina novih sredstava u ovom sistemu, što će u velikoj mjeri postići inflaciju jer će plate rasti, a samim tim će se vršiti dodatno usklađivanje penzija”, poručuje Miloš Vuković, izvršni direktor Fidelity Consultinga.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na javnoj raspravi je učestvovao Mladen Grgić. Problem je, kaže, i povećanje PDV-a u turizmu.

“Mi smo zemlja koja živi od turizma, a povećanjem stope PDV će se pokušati kroz turizam to nadomjestiti”, poručuje Grgić.

Iz Vlade su ponovili da će se zaduženja odnositi na otplatu starih dugova, te da nijedan euro neće otići na isplatu zarada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније