Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Boni Meklaren - BBC kultura  [ BBC ]

27. 07. 2024. 19:14   >>  21:14

Serija „Ljubimice Amerike” otkriva tamnu stranu života čirlidersica

Mnogi gledaoci su zapanjeni zahtevima koje čirlidersice moraju da ispune, kao i niskim platama koje dobijaju.

čirlidersice
Getty Images
Netfliksova serija „Ljubimice Amerike" otkriva krv, znoj i suze iza osmeha čirlidersica

Popularnost serije „Ljubimice Amerike" (America's Sweethearts), koja prikazuje život članica najpoznatijeg tima čirlidersica u Sjedinjenim Državama (SAD), beleži stalni rast na Netfliksovoj listi gledanosti od kada je prikazivanje počelo prošlog meseca.

Serija prati iscrpljujući postupak prijema u tim i treninge čirlidersica američkog fudbalskog tima Dalas kauboja (Dallas Cowboys) i otkriva pritisak sa kojim se igračice suočavaju da bi dostigle savršenstvo.

Među kandidatkinjama je i 24-godišnja Arijana Meklur, prodavačica lekova i medicinske opreme, koja se preselila u Dalas da bi ostvarila njen san.

To je njen drugi pokušaj da uđe u tim, pošto je godinu dana ranije ispala u trening kampu.

Plesačice moraju da prođu zahtevnu audicije i trening kamp pre nego nastupe na fudbalskom terenu, kada osim savršene koreografije, frizura i šminka moraju da ostanu besprekorne.

Postupak izbora je nemilosrdan, a konkurencija je velika.

Osim što treba da savladaju složene akrobatske tačke, čirlidersice moraju da vode računa i o telesnoj težini i figuri da bi im savršeno pristajao nadaleko prepoznatljiv kostim - kratak šorts, majica i kaubojske čizme.

Čirlidersice Dalas kauboja
Getty Images
Čirlidersice Dalas kauboja nastupile su na Netfliksovoj letnjoj žurci

Ovo nije prva emisija o čirlidersicama, čiji naziv je Ljubimice Amerike, jer je već prikazano 16 sezona rijaliti programa o timu na američkoj mreži CMT.

Ali Netfliks čirlidersice Dalas kauboja predstavlja novoj publici.

Mnogi gledaoci su zapanjeni zahtevima koje čirlidersice moraju da ispune kao i niskim platama koje dobijaju.

Pored intenzivnog vežbanja, većina njih obavlja drugi posao puno radno vreme.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


U uvodnoj epizodi, šefica tima Dalas kauboja Šarlot Džons priznaje da čirlidersice „nisu mnogo plaćene", ali naglašava da novac nije razlog što se žene pridružuju timu, već želja da budu deo nečeg većeg.

Arijana kaže da iako su se plate neznatno poboljšale, čirlidersice bi trebalo da budu bolje plaćene.

Zaista [ne mislim da treba da zarađujemo] ni blizu iznosa koji zarađuju fudbaleri.

„Ali mislim da ove organizacije imaju dovoljno novca.

„Volimo da kažemo da je ovo sporedan posao koji zahteva puno radno vreme.

„Osim sati koje provodimo uvežbavajući koreografiju, moramo da dođemo dva sata pre početka utakmice da sredimo frizuru i da se našminkamo.

„Takođe, svakog dana moramo da nađemo vremena za vežbanje jer moramo biti u formi, ne samo fizički, već i u pogledu tačaka koje izvodimo".

Arijana dodaje: „Sve bismo na kraju ovo radili i besplatno jer to volimo i to je naša strast, ali to je na kraju dana posao i oni ga smatraju poslom, i zato mislim da bi trebalo da budemo malo bolje nagrađene za naš rad - ali idemo ka tome", kaže ona za BBC.

Serija se takođe bavi i mentalnim zdravljem čirlidersica.

Viktorija Kalina, koja je u timu provela četiri godine, govorila je kako se tokom tog vremena borila sa depresijom i poremećajima u ishrani.

„Čestitam Viktoriji što je imala hrabrosti da govori o tome jer je to osetljiva tema i teško je o tome govoriti, a sve isto mislimo", kaže Arijana.

Da bi se izborila sa pritiscima, Arijana je počela da vodi dnevnik i posećuje terapeuta.

Ali misli da bi timovi Nacionalne fudbalske lige (NFL), profesionalne lige američkog fudbala, trebalo čirlidersicama da obezbede sportske psihologe.

„Moja psihološkinja je bila sjajna, ali nije plesačica niti je bila sportistkinja", objašnjava ona.

„Tako da bi zaista bilo korisno da devojke imaju nekog sa kim bi mogle da razgovaraju".

Portparol tima čirlidersica Dalas kauboja rekao je za BBC da sve devojke, kao i fudbaleri, imaju pristup „neposrednim, nezavisnim i poverljivim izvorima za pružanje podrške".

„Baš kao i naši igrači, njima je na raspolaganju naš tim savetnika za mentalno i fizičko zdravlje kadgod im je to potrebno", dodaje.


Pogledajte video: „Ljudi su mislili da je nemoguće biti čirlidersica u Ruandi"


'Uznemirijuća serija'

Žene koje su prikazane u seriji su dobile pohvale gledalaca i TV kritičara zbog načina na koji se nose sa visokim očekivanjima.

„Serija Ljubimice Amerike je uznemirujuća na više nivoa, ali izdržljivost tih žena je zadivljujuća", napisao je britanski dnevnik Gardijan.

Ema Bedington je ocenila da seriji otkriva „mnogo toga užasavajućeg", kao na primer cena koju plaća telo čirlidersica, „mizerna plata" i „objektivizacija".

Džudi Berman iz američkog nedeljnika Tajma je napisala: „U najboljem slučaju, one su sportistkinje na vrhunskom nivou u njihovom sportu; u najgorem slučaju, one su žrtve tržišta rada, vida zabave i društva u kome je mizoginija toliko duboko ukorenjena da je često nameću upravo žene koje su ugnjetavane".

Džesika Gros iz američkog dnevnika Njujork tajmsa je napisala: „Ako postoji još jedna sezona Netfliksove serije, možda bi potpunija slika o iskustvu čirlidersica Dalas kauboja mogla da natera ovu elitnu instituciju da evoluira, a možda bi i ponukala više ovih talentovanih žena da shvate da biti članica tima nije vredno cene koju plaćaju".

Upozorenje za spojlere

čirlidersice
AFP
Serija prikazuje loše i dobre strane posla čirlidersice

Arijana kaže da se za nju sve završilo poslednjeg dana trening kampa kada je isključena iz daljeg takmičenja za mesto u timu.

Razlog zbog kog je ispala iz tima saznala je tek gledajući seriju, „u isto vreme kada i svi ostali", kaže ona.

Tokom emotivnog razgovora sa direktorkom Keli Finglas i koreografkinjom Džudi Tramel, Arijani je saopštena da nije izabrana jer u tima ima samo 36 mesta, bez ikavih dodatnih objašnjenja.

Međutim, Džons - izvršna potpredsednica Dalas kauboja i ćerka vlasnika tima Džerija Džonsa - ranije je rekla Keli i Džudi da Arijana izgleda kao „devojčica" i da je izostavljena iz tima zbog njene visine od 157 centimetara.

„Saznala sam pojedinosti koje nisam znala", kaže Arijana za BBC njuz.

„I mislim da mi je to pomoglo da ne krivim toliko sebe, da ne budem toliko stroga prema sebi - znajući da je to stvar koju mi je Bog dao i koju ne mogu ni da promenim niti popravim".

Ne postoje ograničenja u pogledu u visine, a u smernicama piše da ne postoje zahtevi u vezi sa visinom ili težinom i da se od žena očekuje da „izgledaju srazmerno građene u plesnom kostimu".

Da li nakon što je odgledala emisiju Arijana smatra da treba da postoje zahtevi u pogledu visine?

„Da sam znala da je visina problem kada sam se prvi put prijavila , verovatno ne bih ponovo pokušala da postanem deo tima Kauboja", kaže ona.

„Mislim da moraju da uvedu zahtev u pogledu visine.

„Ali takođe znam da se tokom godina tim menja kao i njegova sastav, i da može da ima kako viših tako i nižih novih članica".

BBC je od tima čirlidersica Dalas kauboja zatražio komentar u vezi sa nepostojanjem ograničenja u pogledu visine.

Ali Arijanin naporan rad nije bio uzaludan, jer će u sledećoj sezoni plesati za tim čirlidersica Majami delfina (Miami Dolphins).

„Lepo je, jer je nova direktorka tima Delfina radila u Kaubojima, pa sam imala prilike da je malo upoznam u Dalasu.

„Tako da mnoge stvari koje su mi se svidele u Kaubojima ona sada primenjuje u timu Delfina - to je najpozitivnije za mentalno zdravlje, najsrećnije okruženje u kojem sam bila", kaže ona.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније