Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Marija Marković, TVCG

27. 07. 2024. 20:49 >> 20:56

izbori u podgorici, kotoru, gusinju

Rješenje za Šavnik se još ne nazire

Osim stanovnika Glavnog grada koji će na birališta već drugi put za nepune dvije godine, jesenji izbori očekuju Kotorane i Gusinjane i gotovo izvjesno građane Berana. Međutim na Šavnik su, čini se, svi zaboravili. Tamo još traju izbori iz oktobra 2022. i niko nema odgovor na pitanje kada će se završiti ovaj maratonski izborni proces. Opozicija ga je prekidala u čak devet navrata uz obrazloženje da neće dozvoliti glasanje tzv. izbornim turistima.

Do obilježavanja Dana Opštine Šavnik, praktično smo i zaboravili da politička saga u tom gradu nije dobila epilog. Na to su nas nedavno podsjetili u svojim čestikama predsjednik Crne Gore i premijer, sa željom da se doprinese zavšetku izbornog procesa odnosno da je dijalogom i saradnjom moguće prevazići izazove. Ipak, čini se da se tapka u mjestu.

"Konstituenti - akteri političke scene u Šavniku ne pregovaraju niti njihove centrale tako da nema pregovora. Mislim da imamo jednu bruku za Crnu Goru koju ne može da riješi ni reforma izbornog zakonodavstva, ni zakoni ni institucije Crne Gore već mora biti plod političkog dogovora onih koji su stvorili taj problem", kazao je Vasilije Čarapić poslanik Pokreta Evropa sad.

Čarapić dodaje da je šansa za rješenje krize propuštena onda kada predsjednik države nije raspisao nove izbore za Šavnik, a imao je tu mogućnost. Iz DPS-a su prošlog mjeseca pozdravili odluku Vlade o povlačenju Odluke o uvođenju prinudne uprave u Šavniku što je otvorilo mogućnost da se počne dijalog o izbornom zakonodavstvu. Mjesec i po kasnije, priznaju da o Šavniku nijesu razgovarali ali su se neformalno usaglasili da postoji samo jedno rješenje.

"Da se izbori u Šavniku nastave na onim biračkim mjestima na kojima su se permanentno prekidali. Kada političke partije odluče da ne lome kutije u Šavniku i da se završe izbori na biračkim mjestima, tada ćemo imati normalizovani proces", kazao je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

I u SNP-u smatraju da se mora brzo pronaći neko rješenje.

"Mislim da je ovakvo stanje zaista neodrživo i nesnošljivo. Imamo istekli mandat lokalne vlasti koja već godinu - dvije obavlja vlast iako je mandat u suštini istekao.Vjerujem da je potreban još jedan sastanak parlamentarne većine i opozicije da bi se neki model koji bi bio prihvatljiv i jednoj i drugoj strani. Ali vjerujem da u ovom slučaju najviše ispaštaju građani i da smo negdje dužni zbog njih, da učinimo sve kako bi se ova kriza prevazišla", kazao je poslanik SNP-a Bogdan Božović.

U PES-u ipak nijesu tako optimistični.

"Svaki od njihovih zahtjeva institucijama su takvog tipa da se ne vidi prostor da se riješi kriza nego i jedna i druga strana žele da dodatno pojačaju svoje pozicije što je jako pogrešan pristup", kazao je Čarapić.

Sa druge strane, u DPS-u vjeruju da ćemo već na jesen svjedočiti jednom pritisku međunarodne zajednice da se ta neuralgična tačka u našem izbornom sistemu riješi.

"Samo zamislite da u bilo kojoj državi danas na svijetu, parlamentarna većina na centralnom nivou u jednom malom gradu, zato što ne može doći do vlasti, instruira određene građane da lome kutije ne bi li izbori bili nelegitimni", kazao je Rakočević.

Podsjetimo, bitka za Šavnik počela je 23. oktobra 2022. godine, a obilježili su je neredi na biračkim mjestima i devet pokušaja održavanja izbora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније