Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dragana Lalević, TVCG

27. 07. 2024. 20:05 >> 20:05

podgorica

Počele pripreme za izbore, koalicije još nijesu dogovorene

Podgoričani će na izbore 29. septembra. Predsjednik države Jakov Milatović raspisao je izbore nakon što su odbornici Skupštine Glavnog grada u srijedu skratili mandat lokalnom parlamentu. Milatović je svim učesnicima predstojećeg izbornog procesa poželio uspješnu i fer kampanju. Podsjetimo, vlast u Podgorici trajala je godinu. Nakon prekompozicije skupštinske većine prilikom skraćenja mandata novinarka TVCG pitala je odbornike kako će na predstojeće izbore ali i skim bi ušli u koaliciju nakon izbora.

Iako je avgust neradan za većinu političara odbornici podgoričke Skupštine će ovaj provesti u kampanji. Tri dana nakon što je opozicija uz podršku dijela odbornika većine oborila vlast u Podgorici u Novoj srpskoj demokratiji kažu da na izbore izlaze s velikim očekivanjima i vjerovatno u istom sastavu kao na pethodnim.

"Što se tiče konstituenata Za budućnost Podgorice mislim da postoji nepodijeljena želja o zajedničkom natupu, mimo Pokreta za promjene, koji je glasanjem za skraćenje mandata zajedno sa DPS-om odabrao svoje mjesto u predstojećem političkom životu. Zaista možemo s ponosom izaći pred građane jer smatram da smo najmanje doprinijeli toj krizi lokalne vlasti i nekoj nefunkcionalnosti koja je bila vidljiva zadnja dva mjeseca", kazao je Mitar Šušić iz NSD.

U Uri kažu da su se za izbore pripremali od trenutka kada su preuzeli vlast u Glavnom gradu te da ih ovo nije iznenadilo. Negiraju koaliciju s DPS-om, o čemu su na sjednici govorili njihovi dojučerašnji partneri iz vlasti.

"To su zaista čiste političe manipulacije. Ne znači ukliko glasate sa nekom političkom opcijom u Skupštini da ste u koaliciji, vi znate da se to dešava i na državnom nivou, pa da li to znači da su kolege iz Pokreta Evropa sad i DPS-a u koliciji, naravno da ne znači. Mi smo u ovom trenutku procijenili da je najbolje da idemo na izbore jer smo došli u situaciju da nemamo funkcionalnu parlamentarnu većinu", kazala je Milena Vuković iz GP URA.

I u DPS-u kažu da nije dogovorena koalicija sa Urom, ali ni sa jednim drugom partijom.

"Da je bilo šta dogovoreno unaprijed mi bi sad formirali tu novu aktuelnu većinu, a na ovaj način kada dajemo građanima da presude šta je najbolje za Glavni grad najbolje pokazujemo da nije dogovorena nijedna koalicija", kazao je Vladan Arsović iz DPS-a.

U prijevremenom skraćenju mandata i načinu djelovanja aktuelne gradske vlasti u DPS-u međutim šansu za povratak na vlast.

"Smatram da možemo ostvariti jako dobar rezultat na ovim izborima i da u koaliciji sa sadašnjim patnerima a možda i nekim novim ko bude želio da radi u interesu građana, možemo da formiramo novu vlast", dodao je Arsović.

A oni koji su do prije nekoliko dana čini vlast imaju, čini se, širok koalicioni kapacitet.

"Svi iz sadašnje parlamentarne većine na lokalnom nivou i državnom nivou koji nijesu s DPS-om glasali za skraćenje mandata. Znači li to da vam je prihvatljiva Bošnjačka stranka i na lokalu? Bošnjačka stranka je nama bila prihvatljiv partner i ranije ali su oni čvrsto bili vezani za politiku DPS-a", kazao je Šušić.

"Ne razmišljamo o koalicionim partnerima jer mislim da smo toliko dobrih stvari uradili za grad u proteklih godinu da možemo i sami da se pojavimo. Za nas su prihvatljivi svi oni koji misle dobro ovoj zemlji", kazala je Vuković.

Bivši i sadašnji odbornici PES-a kao i Demokrata nijesu željeli pred kameru TVCG. Na izborima bi političku snagu, prvi put mogle da odmjere i partije tri bivša ministra pravde - Stranka Evropskog progresa Duška Markovića ali i liste Andreja Milovića i Marka Kovača, čije se predstavljanje očekuje ovih dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније