Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer (izvor: rojters)  [ DW ]

27. 07. 2024. 14:03

Njemačka i SAD protiv poreza za superbogate

Kristijan Lindner

Na kraju se sve završilo ublaženom i neobavezujućom izjavom: „Uz puno poštovanje poreske samostalnosti svake zemlje, potrudićemo se da se jako bogate osobe efektivno oporezuju".

Uprkos tome inicijator i domaćin susreta ministara finansija zemalja G20, Brazilac Fernando Hadad je izrazio zadovoljstvo i ovom neobavezujućom zajedničkom izjavom.

„Borba protiv gladi, siromaštva, nejednakosti kao i oporezivanje superbogatih su sada na međunarodnoj ekonomskoj agendi što ukazuje na socijalno pravedniju i ekološki održiviju budućnost", rekao je Hadad u petak uveče u Rio de Žaneiru, nakon završetka susreta.

Fernando Hadad (desno)

Njegov optimizam se temelji na činjenici da je u završnu deklaraciju uopšte ušla ova rečenica.

2 odsto poreza - do 250 milijardi poreskih prihoda

Koncept kojeg je predložio Brazil, trenutno, predsjedavajući G20, predviđa godišnje oporezivanje od dva posto na imovinu najbogatijih. To bi, prema računici Brazila, donjelo 250 milijardi dolara koji bi mogli biti potrošeni na globalnu borbu protiv gladi, sukoba i pandemija.

Porez bi „pogodio" samo grupu od oko, kako Rojters piše, 3.000 ekstremno bogatih u svijetu. Unjih se ubrajaju osobe poput amerikanca Ilona Maska, i Džefa Bezosa ili Francuza Bernara Arnoa. Svi oni se kreću oko granice od 200 milijardi dolara bogatstva.

Osim jednog Francuza, ostalo su milijarder iz SAD - a milijaredi iz Nemačke ne vole Iili ne dozvoljavaju) da se slikaju

Španija i Francuska za, SAD i Njemačka protiv

Predlog je brzo podijelio zemlje G20: dok su članice poput Francuske, Španije i Južne Afrike podržale brazilski predlog, SAD i Njemačke su uložile veto.

U Njemačkoj se najviše ovoj ideji protivi Kristijan Lindner (na slici gore) ministar finansija i šef Liberalno-demokratske stranke (FDP), koja i inače važi kao stranka zaštitnika bogatijih.

Ministarka razvojne pomoći Svenja Šulce (SPD) je pokazala spremnost za razgovore o ovoj vrsti poreza. Ona je rekla kako je „svijet postao nepravednije mjesto" kada je u pitanju raspodjela bogatstva i da je zato predlog Brazila „važan i ispravan".

Porast broja superbogatih u Njemačkoj

Pritom se upravo u Njemačkoj bilježi nagli porast tzv. superbogatih, pri čemu se podrazumijevaju osobe s imovinom od preko 100 miliona dolara. U Njemačkoj se prošle godine broj superbogatih popeo na 3.300 što je 300 više nego prije godinu dana. Njemačka je tako na trećem mjestu iza SAD s 26.000 superbogatih i Kine s 8.300 osoba koje posjeduju više od 100 milijuna dolara.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније